edukacija

Edeb

Zahvalnost

Suština zahvalnosti jeste skrušeno priznati da sve što imamo jeste Božiji dar nama. Našim srcima, našim riječima i našim djelima moramo…

Pročitaj više

Mudrost

Izuzetno vrijedno za svakog vjernika i vjernicu jeste imati mudrost. Biti svjestan kome i gdje idemo i biti svjestan kako živjeti svoj život.

Pročitaj više

Poniznost

Onaj ko živi sunnetom, stilom života Božijeg poslanika, s.a.v.s., najprije je ponizan i čestit Allahov rob. On se ne oholi, on se ne uzdiže. On ne hodi nadmeno.

Pročitaj više

Nesebičnost

Nesebičnost je jedna od temeljnih osobina vjernika i vjernica. Gospodar voli darežljive robove, a posebno voli one koji nemaju mnogo, a ipak su darežljivi.

Pročitaj više

Ustrajnost

Srž počasti koju Allah, dž.š., daje iskrenim robovima Svojim jeste ustrajnost u svakom dobru, Istikamet, kako se to na arapskom jeziku naziva.

Pročitaj više

Slast vjerovanja

Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., je rekao u jednom hadisu: “Zaista će osjetiti slast vjerovanja onaj kome su Allah i Njegov Poslanik draži od svega drugog…

Pročitaj više

Ljubav prema Allahu

Jedan od najistančanijih ibadeta srca jeste ljubav prema Uzvišenom Gospodaru. Na desetine ajeta u Kur’anu govore o ljubavi prema Uzvišenom Gospodaru.

Pročitaj više

Znanje o Allahu

Onako kako nisu isti stanovnici dženneta i stanovnici džehennema u svojim djelima. Onaj koji zna Allaha, govori istinu, onaj koji ne zna Allaha, ne govori istinu.

Pročitaj više

Iskrenost

Duša je tijelu ono što je iskrenost svakom djelu. Najopasnija igra šejtana jeste u tome da pokvari naša djela. On to radi na najrazličitije načine.

Pročitaj više