Mudrost

Odgoj duše kroz Vjerovjesnikov, s.a.v.s., sunnet
Ramazanska halka sa dr. hafizom Kenanom Musićem

Uzvišeni Gospodar kaže u Kur’an kerimu:

يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا ۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ

„On daje mudrost kome hoće, a onome kome je mudrost dana, dano je veliko dobro! A samo razumom obdareni pouku prihvataju!“ (El-Bekare, 269)

Kada poredimo opis ovoga svijeta, dunjaluka i opis mudrosti u Kur’anu, vidimo da Gospodar za dunjaluk i sva dunjalučka uživanja kaže:

قُلْ مَتَاعُ الدُّنْيَا قَلِيلٌ

”Reci: uživanja dunjalučka su mala” (En-Nisa, 77)

Izuzetno vrijedno za svakog vjernika i vjernicu jeste imati mudrost. Biti svjestan kome i gdje idemo i biti svjestan kako živjeti svoj život. Jedino oni koji imaju ovo znanje, ovu mudrost, mogu biti smireni u smislu svoga postojanja. Kada učenjaci definišu mudrost kažu da je mudrost sve postaviti na mjesto koje pripada. Osoba koja je skromna, koja malo govori, a koja radi mnogo dobra, kažu učenjaci: “Znajte da je takvoj osobi mudrost data.”

U jednoj predaji se kaže: „Mudra riječ je izgubljena stvar vjernika. Gdje god nađeš mudrost najpreče je da je ti uzmeš.” Božiji Poslanik, s.a.v.s., je jedne prilike zagrilio svoga učenika i amidžića, Ibn Abbasa, r.a., i proučio mu je dovu: ”Gospodaru moj, pouči ga mudrosti i pouči ga razumijevanju, tumačenju Kur’ana.” Od značenja mudrosti je razumijevanje, pravilno razumijevanje posljedne Božije objave, časnoga Kur’ana. Jedino časni Kur’an kao posljednja objava vodi najuzvišenijim vrijednostima, odanosti Bogu. Uči nas šta to od nas Gospodar traži, a šta nam zabranjuje. Uči nas kojeg se dobra moramo držati da bi pravilno živjeli život, da bi imali mudrosti u životu. Onda se moramo napojiti sa vrela koje se zove Kur’an.

Da bi to učinili moramo pravilno razumijeti Kur’an. Također, od značenja mudrosti je sunnet. To je stil života Božijeg poslanika. To je dokazan način sretnog i uspješnog života. Ovo dvoje, Kur’an i sunnet, kao izvori našega identiteta, su toliko značajni da ne dozvolimo bilo kome da nas uvuče u ono što se zove eksperimentisanje sa životom. Ne može se čovjek vratiti nakon što proživi, ne godinu, mjesec, nego dio dana u onome što nije dobro, ne može se vratiti dan nazad, pa to popraviti!

Zadatak Božijeg Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., kako to Gospodar u Kur’anu kaže:

لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

„Allah je vjernike (milošću Svojom) darovao kada im je poslanika između njih poslao, da im ajete Njegove kazuje, da ih očisti, i da ih Knjizi i mudrosti pouči, iako su prije u očitoj zabludi bili!“ (Ali Imran, 164)

Da nas pouči Kur’anu, da nas pouči mudrosti i da nas očisti – ovo su tri dimenzije Poslanikovog života i misije. On je život potrošio u tome da nas pouči Kur’anu, da nas pouči mudrosti, tako što je živio Kur’an i da nas očisti, da naš karakter učini plemenitim. Osoba učini nekada stvari u kojima nema nikakve mudrosti. Na desetine, na stotine, na hiljade je ljudi koji potroše ogroman novac, na primjer, na svadbu, a onda samo nakon nekoliko mjeseci brak završi razvodom. Da su imali mudrosti, trebali su obilježiti svoje veselje u granicama normalnog, pozvati svoje prijatelje, ali dati i sadaku, zamoliti Gospodara da čuva njihov brak, da ih učini jedno drugom odanim.

Zbog toga, sva darivanja, sve ono što nam je Gospodar dao, tek uz mudrost dobiju smisao. Čovjek kojem Gospodar dadne imetak, tek ukoliko osoba ima mudrost, to je dar. Osoba kojoj je Gospodar dao vlast, znanje ili bilo šta drugo, tek ako ima mudrosti to dobija svoju težinu. Mudar je onaj roditelj koji odgaja svoje dijete, uvodi ga u dobro društvo. Nije mudar i nije pametan onaj roditelj koji nekontrolisano daje novac svome djetetu ili mu daje luksuzni brzi automobil kojim njegovo dijete na cestama grada u kojem živi udari nekog pješaka i ne d’o Bog, možda ga čak i ubije. Ta osoba nije mudra.

Zato je Gospodar rekao: “Onaj kome je data mudrost, dato mu je mnogo dobra.” Kada definišu mudrost učenjaci kažu, između ostalog, da je mudrost nikada ne učiniti ono zbog čega se možeš kajati! Prije svakog postupka čovjek treba zatvoriti oči svoje, pogotovo kod bitnih postupaka, bitnih djela i kazati: “Hoće li me to uvesti u dolinu kajanja ili će me uvesti u dolinu sreće i zadovoljstva?”

Dva mudra čovjeka su razgovarala pa je jedan drugoga pitao: “Zbog čega si ti mudra?” On je odgovorio: “Nikada nisam ušao u neku situaciju, a da nisam znao kako iz nje izaći.” Ovaj mu je odgovorio nešto što nam treba biti vodilja u svemu što radimo: “Zaista ti za mene nisi mudar čovjek!” “Zbog čega?”, upitao je, a ovaj mu je rekao: “Ja nikada nisam ušao u neku situaciju, a da sam poželio iz nje izaći!”

Također od značenja mudrosti jeste da se stalno sjećamo vlastite prolaznosti. Mudar nije onaj ko zanemari da njegov život ima kraj. Mudra osoba se uvijek sjeća vlastite prolaznosti. Priprema se za trenutak kada će napustit ovaj svijet. Priprema se za trenutak kada će ga sa ovoga svijeta Melek smrti prenijeti u budući. Kada na dženazu odemo i kada ispraćamo umrle. Kada se bašluci stave, daske iznad samog umrlog, i kada zemlja počne da udara na te bašluke, na te daske, svakom pametnom čovjeku na pameti da će on sutra biti dolje i da će nad njim stojati njegovi dragi insani, njegovi prijatelji i oni će ga sa ovoga svijeta ispratiti. Zato je najpametniji i najmudriji onaj ko konstatntno živi u svijesti vlastite prolaznosti, svjestan da ide Gospodaru.

Također od značenja mudrosti jeste strah od Gospodara. Zbog toga, u tumačenju riječi Uzvišenog Gospodara: ”Allah je zaista dao Lukmanu mudrost”, ulema kaže da je ta mudrost pravilno razumjevanje, racionalno poimanje, a tada su definisali šta je to: „Onaj ko je svjestan da će doći pred Allaha, onaj ko je svjestan da se Gospodaru vraća. Takva osoba je uistinu mudra osoba. Takva osoba čini ono što će je činiti sretnom i zadovoljnom i na ovom i na budućem svijetu.”

Lijepo su učeni kazali da je mudrost učiniti ono što treba u vrijeme kada treba i na način na koji treba. Kada ne radimo ono što je naša obaveza i kada zanemarujemo obavezu odgađajući je za neko drugo vrijeme ili radimo obavezu, ali ne na način kako se ona treba ispuniti, tada smo zaista se udaljili od onoga što je suština mudrosti.

Učinimo ono što treba! U ramazanu postimo! Kada bi jedan dan ramazana zanemarili i ne postili do Sudnjega dana ga ne možemo nadoknaditi. Kada postimo, postimo pravilno, postimo u vrijeme kada treba i postimo na način na koji treba! Udaljimo se od onoga što kvari nas post, što umanjuje nagradu za ono što nam je Gospodar dao od ljepota mjeseca ramazana. Mudrost je učiniti ono što treba u vrijeme kada treba i na način na koji to treba učiniti.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter