Ramazan mjesec Božije milosti i Njegovog obećanja

مَاذَا فَقَدَ مَنْ وَجَدَكَ وَمَاذَا وَجَدَ مَنْ فَقَدَكَ

„Šta je našao onaj ko Tebe izgubi?!
Šta može izgubiti onaj ko Tebe spozna?!“ (Hazreti Husejin, r.a.)

Ramazan je najodabraniji mjesec u godini i u životima vjernika i vjernica predstavlja poseban period u kojem se napajaju duše, jačaju srca i intenzivnije se natječe u činjenju dobra. Mjesec ramazan odlikovan je nad drugim mjesecima zbog Objave časnog Kur'ana, pa Uzvišeni kaže: „U mjesecu ramazanu objavljen je Kur'an…“ (El-Bekare, 185); a Muhammedu, Pečatu svih Božijih poslanika, darovano je poslanstvo i zadužen je misijom prenošenja vjere u Jednog Boga i poučavanjem nadvremenskih vrijednosti predanosti Bogu, istine, čestitosti, dobra i iskrenosti. Centralni ibadet, djelo odanosti i robovanja Uzvišenom Stvoritelju, u mjesecu ramazanu je post, a definiše se kao sustezanje od jela, pića i intimnog odnosa od zore do zalaska Sunca sa namjerom približanja i ostvarivanja zadovoljstva El-Vehhaba (Darovatelja) svih blagodati ukazanih čovjeku.

Kur'an je svjetlo koje Božijom milošću treba voditi ljudski razum u razlučivanju suštinskih interesa i vječnog dobra od onoga što su prolazni interesi i dobra koja će nestati. Muhammed, s.a.v.s., poslan je kao milost svim svjetovima i učitelj ljudima, a misija mu počiva na življenju i pozivanju vrijednostima koje čovjeka nikada ne napuštaju. Upravo te vrijednosti razlog su sreće na ovom svijetu i zadovoljstva na budućem svijetu. Post je pristup životu u kojem ljudsko biće nadilazi materijalne dimenzije i savladava niske porive kako bi u njemu provrele istinske spoznaje Božije milosti, potaknula se vjernička samilost i probudio osjećaj svijesti o Bogu. Veličinu posta kroz Poslanikovo nasljeđe najupečatljivije svjedoče riječi koje je Muhammed, s.a.v.s., prenio od Uzvišenog Stvoritelja:„Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!” (Buhari i Muslim)

Temeljne vrijednosti mjeseca ramazana, prema Objavi časnom Kur'anu, su svijest o Bogu, zahvalnost Njemu na svemu što daruje čovjeku, znanje o Njemu, veličanje Boga, a ne sebe ili bilo čega drugoga, te razboritost kao iznimno bitna odlika svakog vjernika i vjernice.

Uzvišeni Bog propisuje post kao put ostvarivanja prelijepog i nezamjenjivog unutrašnjeg osjećaja svijesti o Njemu! Post kao dobro djelo je posebno jer u njemu za svjedoka svom sustezanju, ne samo od jela, pića i strasti u traženju vječnosti, već u udaljavanju od svega lošega, loših misli, riječi i djela, tražimo samo Boga Jedinoga i Njegovu milost time molimo. Kada postimo pokazujemo zahvalnost Stvoritelju time što smo se odazvali Njegovom pozivu i naredbi da se ramazan provede u postu. Zahvalan čovjek koristi vrijeme, zdravlje, snagu i sve što mu je darovano na način sa kojim je Uzvišeni zadovoljan.

Živjeti vjeru može samo onaj u čijem srcu i umu se usidrilo čvrsto uvjerenje u postojanje Stvoritelja, Njegovu milost i apsolutnu mudrost. Plod toga je iskrena zahvalnost na svemu što čovjek ima, jer Uzvišeni obećava: „Ako zahvalni budete, blagodat ću vam povećati.“ (Ibrahim, 7) Kroz post, namaz i sva dobročinstva iskazuje se zahvalnost i ostvaruje se pretpostavka za zaštitu i povećanje blagodati.

Kada imamo znanje o Bogu, Njegovom postojanju i svemilosti, tada ramazan postimo i ostvarujemo svoj identitet odanosti Njemu. Bez znanja o Bogu, znanje o vjeri u smislu pukih informacija, neće biti dovoljno da nas pokrene u pravom smjeru. Zato je tu vrijednost protkalo veličanje i strahopoštovanje proisteklo iz posmatranja svijeta, pojava, događanja i stvorenog svijeta općenito na kojem se manifestiraju Božiji atributi mudrosti, znanja, svemoći, milosti i drugi. Ljudski strah i nada proističu iz viđenja i veličanja, pa je neophodno da ispravno sagledavamo stvari, a to je razboritost koju čovjek dobija samokontrolom ostvarenom kroz post. S druge strane, veličanje Boga je ono što nadama daje vrijednost i strahu okvir u kojem je koristan nasuprot onog straha koji je destruktivan. Put kroz ramazan, postom i svim dobrima koje činimo, temelji se vrijednostima koje živimo i ostvarujemo tokom ramazana i cijelog života.

Nagrade za post nadmašuju sva očekivanja, njime se udaljava bezbroj problema i nedaća jer smo njime biće svoje usmjerili prema Uzvišenom Bogu i Njemu se odazvali. Posebno obećanje spominje se u hadisu Božijeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., koji kaže:

“Ko vjeruje u Boga i Njegovog Poslanika, obavlja namaz i posti ramazan, Bog Uzvišeni na Sebe preuzima obavezu da ga uvede u Džennet.“ (Buhari)

Prije sreće i spasa na budućem svijetu u svojim životima trebamo odabrati i odazvati se pozivu Uzvišenog Boga, Njega vjerovati, činiti dobro ljudima i čuvati svoje namaze i ramazane. Često učeni kažu da je to džennet na ovom svijetu, rajska bašča spoznaje Stvoritelja i vrijednosti odanosti Njemu.

Jedan od velikana duhovnog odgoja o ovom Džennetu spoznaje Boga Jedinoga u dovi kaže: „Šta je našao onaj ko Tebe izgubi?! Šta može izgubiti onaj ko Tebe spozna?!“

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter