Ljubav prema Allahu

Odgoj duše kroz Vjerovjesnikov, s.a.v.s., sunnet
Ramazanska halka sa dr. hafizom Kenanom Musićem

Davud, a.s., je rekao u jednoj od svojih dova: “Gospodaru moj, koji Ti je od robova tvojih najdraži, kojeg od robova Svojih najviše voliš?” Gospodar mu je odgovorio: “Najviše volim svoga roba koji je čistog srca, koji je čistih ruku. Onoga koji nikome zlo ne nanosi. Voli Mene i stvorenjima ljubav prema Meni prenosi.” Tada je Davud, a.s., upitao: ”Gospodaru, Ti uistinu znaš da Te volim, ali kako da prenesem ljubav prema Tebi drugim stvorenjima i drugim ljudima?” Uzvišeni Gospodar mu je rekao: ”Podsjeti robove Moje na darove Moje, na dokaze Moje i na iskušenja koja Ja dajem. Podsjeti ih na darove da Me njihova srca vole, podsjeti ih na dokaze Moje, kako bi njihova srca veličala Mene i podsjeti ih na iskušenja koja Ja dajem, jer uistinu srce će osjetiti strah kada je svjesno Božije veličine.”

Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s, je rekao: “Jedan od vas neće vjerovati, sve dok njegove strasti i njegovi prohtjevi ne budu u skladu sa onim sa čime sam ja došao.” Ljubav i vjerovanje su usko povezani. Nema istinskog vjerovanja bez iskrene ljubavi prema Gospodaru. Uzvišeni Gospodar u Kur’ani kerimu kaže:

يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ

”Koliko god neko nekoga voli, oni koji vjeruju, više vole Uzvišenoga Gospodara.” (El-Bekare, 165)

Jedan od najistančanijih ibadeta srca jeste ljubav prema Uzvišenom Gospodaru. Na desetine ajeta u Kur’anu govore o ljubavi prema Uzvišenom Gospodaru. Prelijepa je dova: ”Gospodaru, opskrbi me, počasti me da Tebe volim i da volim one robove Tvoje koji Tebe vole i da volim, Gospodaru, svako djelo koje me približava ljubavi prema Tebi.” Ova dova u kojoj molimo Gospodara da nas počasti da Njega iskreno volimo, da volimo one robove koje On voli i koji Njega vole, te da volimo svako djelo koje nas približava Allahu, dž.š., jedna je od centralnih dova u mjesecu ramazanu.

Izuzetno je bitno da pazimo kome svoje srce poklanjamo, jer je neizvjesno hoćemo li srce uspjeti vratiti nakon što smo ga poklonili. U definiciji ljubavi prema Gospodaru kaže se da je to pokloniti ono što ti je Allah dao u cjelosti Njemu. Da budemo svjesni da mi i sve što imamo u životu pripada Uzvišenom Gospodaru. Ono što je u ljudskim srcima, pokaže se u njihovoj stvarnosti. Onaj ko voli Gospodara, provodi vrijeme u onome sa čime je Gospodar zadovoljan. Onaj ko voli Gospodara u mjesecu ramazanu svakim atomom svoga bića nastoji da bude postač.

Ne samo da se sustegne od jela, pića ili intimnog odnosa, nego da se sustegne od svega što ga udaljava od Gospodara. Suština naše vjere jeste da pokažemo ljubav prema Onome koji nam je sve dao. Islam je uistinu voljeti Jedinoga Boga. Voljeti Njega koji je najdostojniji ljubavi. On je Onaj koji ljubav ne samo nagrađuje, nego na nju uzvraća. Ramazan će postiti oni od nas u čijim srcima je ljubav toliko jaka da zanemaruju čak i vlastite prohtjeve i nagone i daju prednost onome što Gospodar voli u tom posebnom vremenu, u tim posebnim trenucima mjeseca ramazana.

Spoznaja Uzvišenog Gospodara prvi je korak. Onaj ko spozna Uzvišenog Gospodara, u trenutku same spoznaje, u trenutku kada to provrije u njegovom ili njenom srcu, tada zavoli Allaha, dž.š. Zavoli Ga iz duboke uvjerenosti i svijesti da je Gospodar taj od Kojeg smo došli i Kojem se vraćamo i da nam je dao vrijeme da u njemu pokažemo najbolje što možemo učiniti. Onaj ko spozna Uzvišenog Gospodara, on zavoli Uzvišenog Gospodara. Onaj ko Ga voli, taj sluša Uzvišenog Gospodara, taj je Njemu pokoran. Taj staje na nazmaz, taj uči Kur’an i izučava Kur’an, izučava poruke koje je u mjesecu ramazanu Uzvišeni Gospodar svima nama dao.

Spoznaja Gospodara je ujedno spoznaja smisla našeg života. Sretan može biti samo onaj ko je spoznao smisao vlastitog života, a ispunjen može biti samo onaj ko je smiren u svome srcu, smiren jer je poslušao najboljeg ljekara, a to je Uzvišeni Gospodar. Jer je poslušao Onoga koji ga vodi sreći i na ovome i na budućem svijetu. Da bi čovjek bio spašen, mora voljeti Gospodara. U mjesecu ramazanu preispitujemo svoj odnos prema svemu, ali posebno moramo preispitivati svoj odnos prema Gospodaru.

Ljubav je ona energija u našim srcima koju Gospodar daje kao osnovu za pokornost Njemu. Poslušni ćemo Mu biti onoliko koliko Njega volimo, onoliko koliko smo sigurni da ono što nam je On dao jeste sigurnost za nas na oba svijeta. Prilika je da osjetimo slast koju osjete oni koji se Njemu odazovu. Jedan lijep stih kaže: ”Neposlušan si Bogu, a kažes kao voliš Ga, to je zaista čudno za kazati. Da je tvoja ljubav iskrena, da je iz dubine tvoga srca, ti bi Uzvišenom Stvoritelju bio pokoran. Zaista onaj ko nekoga voli, njemu se i pokori.”

Ljubav prema Gospodaru je ibadet srca. Na desetine ajeta govore o njemu. Govore o ljubavi prema Gospodaru i govore koliko je značajno da stalno ponavljamo dovu: ”Gospodaru, počasti nas da Tebe volimo, jer kada Tebe volimo, bit ćemo sretni i na ovom i budućem svijetu. Počasti nas da volimo one koje Ti voliš, kako bi na ovome svijetu i na budućem bili samo u najljepšim društvima i počasti nas, Gospodaru, da volimo svako djelo koje nas približava ljubavi Tvojoj.”

Svaka ona sekunda koju provedemo u pokornosti Allahu, u pokornosti Stvoritelju, jeste sekunda koja nas približava Gospodaru. Svaki zalogaj koji stavimo u usta gladne osobe, ako smo učinili iz ljubavi prema Njemu, približava nas Gospodaru.

إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِيدُ مِنْكُمْ جَزَاءً وَلَا شُكُورًا

“Mi vas samo zarad Allahova lica hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo!” (El-Insan, 9)

Stoga je vrlo bitno da molimo Uzvišenog Gospodara da ove dimenzije razumijevanja odnosa sa Allahom, dž.š., budu potpuno jasne, pogotovo u trenucima kada živimo lijepe dane ramazana. Gospodaru moj, počasti me da Tebe volim, počasti me da volim onoga ko Tebe voli i koga Ti voliš i počasti me da volim svako ono djelo koje će me približiti Tvojoj ljubavi!

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter