Slast vjerovanja

Odgoj duše kroz Vjerovjesnikov, s.a.v.s., sunnet
Ramazanska halka sa dr. hafizom Kenanom Musićem

Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., je rekao u jednom hadisu: “Zaista će osjetiti slast vjerovanja onaj kome su Allah i Njegov Poslanik draži od svega drugog, onaj koji voli nekoga samo radi Gospodara i onaj koji prezire da se vrati u nevjerstvo, onako kako prezire i kako mu je mrsko da bude bačen u vatru.”

Istinski vjernik daje prednost Gospodaru nad svim drugim, daje prednost stilu življenja Muhammeda, s.a.v.s., nad svim drugim. Njega kroz život nosi ovaj hadis Božijeg Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. On je osjetio u svome srcu slast imana, slast vjerovanja, pa mu je na prvom mjestu zadovoljstvo Gospodara i ljubav prema Gospodaru i Njegovome miljeniku, poslaniku Muhammedu. Daje njima prednost nad svime drugim. Dalje vjernik, istinski vjernik i vjernica uređuju svoje odnose na temelju vjere. Božiji poslanik kaže: da voli nekoga samo radi Allaha, voli čestite, voli poštene, voli iskrene, voli one ljude koji ljudima žele dobro!

Prezire one koji su pokvareni, udaljava se iz njihovog društva. Ne trpi njihovu blizinu. Najznačajnija veza u životu vjernika, kada osjeti slast vjerovanja, jeste veza sa Allahom, dž.š., kako je to jedan pjesnik lijepo kazao: ”Ako me Ti, Gospodaru, voliš, onda mi je zaista sve lahko.” Slast vjerovanja je nešto što posebno u mjesecu ramazanu možemo osjetiti. Ona nije opisiva, ona je nešto što se treba doživiti. To je onaj trenutak, kada cijelim bićem osjećamo radost što nas je Gospodar počastio, najprije da uopće budemo stvoreni, a zatim da se Njemu odazovemo. Od Njegovih stvorenja, mi smo odabrali da se Njemu odazovemo, da Njegovog Poslanika prigrlimo.

Neopisiva je to radost i neopisiva je slast, ona se mora doživiti. Ostaviš ono što voliš od stvorenog, jer više voliš Stvoritelja. U mjesecu ramazanu mi ostavljamo hranu i piće iako ih volimo, jer više volimo da u tim trenucima našega života Gospodar se ponosi pred svojim melekima sa onim što mi činimo. Post je primjer istinitosti vjere. Post je, na neki način, manifestacija ove slasti vjerovanja koju čovjek osjeća u svome srcu. Posebno je opasno u mjesecu ramazanu koliko jedan dan ne postiti, bez opravdanog razloga, poput bolesti, poput putovanja, poput bilo čega zašto naši pravnici, učenjaci i ulema kažu da čini post neobaveznim čovjeku. Taj jedan dan kada bi čovjek, kako Božiji poslanik, s.a.v.s., kaže, kada bi čovjek postio do kraja svoga života ne bi mogao nadoknaditi taj jedan dan, koji nije postio u mjesecu ramazanu.

U čemu posebno trebamo tražiti slast? Najprije, slast trebamo tražiti u razmišljanju o veličini našeg Gospodara, o Njegovoj moći. Kada vjetar zapuše ili kiša obilna padne na zemlju, sjeti se da to nije ni koliko trun Allahove veličine! Da su to samo najsitniji, najistančajniji djelovi Njegove veličine. Kada vidimo nešto lijepo, u tom trenutku trebamo razmišljati koliko je lijep naš Gospodar, pa je stvorio ljepotu kojoj se mi divimo.

Razmišljajmo također i tražimo slast u razmišljanju o darovima koje je nama dao. Koliko je samo Božijih robova koji bi možda postili ramazan, možda se suza iz njihovoga suza otme, jer im je žao što ne mogu postiti mjesec ramazan, a tebe je Gospodar počastio da si bezbjedan među svojim narodom, da si zdrav i da imaš hranu koja će ti pomoći da provedeš mjesec ramazan u postu. Razmišljaj o Njegovim darovima! Tada će slast vjerovanja u tvome srcu rasti. Iz dana u dan, osjećat ćeš se kao poseban, ali ponizan Allahov rob. Osjećat ćes se da imaš dar, koji bi želio da podijeliš sa svakim.

Tražimo slast u učenju Kur’ana kao da je nama direktno objavljen. Kao da nama Gospodar kaže:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ ۚ ُ

”O robovi Moji, koji ste se sami prema sebi ogriješili, nemojte gubiti nadu u Allahovu milost.” (Zumer, 53)

Osjeti da su to riječi kojima tebe Gospodar časti. Tražimo slast u spominjanju Uzvišenog Gospodara. Nek naš jezik spominje Njega, neka naš jezik govori dobro, neka naš jezik preporučuje ljudima da čine dobro, a neka naša srca mole Gospodara da u tom trenutku budemo Njemu iskreni. Tražimo slast vjerovanja također u druženju sa čestitim i iskrenim Allahovim robovima. Kako to hazreti Omer kaže: ”Koga Allah počasti da ima jednog iskrenog prijatelja, neka ga dobro čuva, ne znam, možda drugoga u životu neće naći.” Družimo se sa čestitim i iskrenim robovima, jer njihova stanja će prelazit na nas. Osjećat ćemo slast vjerovanja jer se družimo i odabrali smo da budemo u društvu onih koji vjeruju u Gospodara.

Također, tražimo slast u preispitivanju svojih djela, svojih motiva, svojih namjera. Svaki trenutak našega života je dragocjen. Svaki trenutak koji nam je Gospodar dao jeste značajan trenutak za nas. Ramazan je mjesec oprosta, mjesec kada Gospodar oprašta sve grijehe. Zbog toga je bitno da slast vjerovanja u našim srcima bude pretočena u jedan stalni proces preispitivanja. Da li smo uradili dobro, da li je naš motiv bio čestit? I idemo dalje, mijenjamo se, jer je Gospodar rekao, da će On mijenjat naše stanje, kada mi odlučimo da se trebamo u odnosu prema Njemu promijeniti.

Kako nas ulema uči: ”Zaista Allah, kako u Kur’anu kaže, neće promijenit stanje jednoga naroda, dokle god oni ne promjene svoje stanje.” Ramazan je mjesec oprosta, zbog toga je izuzetno bitno preispitivati sebe u ovome mjesecu. Uputiti Gospodaru dovu, molbu, da nas uputi, da budemo od onih koji stalno čiste svoje namjere i motive. Posebno moliti Uzvišenog Gospodara da nas zbog grijeha naših ne rastavlja od Sebe i da nas počasti da slast vjerovanja ostane kod nas vječno. Da ona bude ta koja nas prati. Nju ne možemo opisat, bez obzira koliko riječi uputili i bez obzira koliko se trudili da nekome približimo šta jeste vjerovanje. Do onog trenutka kada srce ne upije u sebe vjerovanje u Gospodara, slast se ne može osjetiti!

Zbog toga upravo u ramazanu, kroz razmišljanje o darovima, kroz učenje Kur’ana, kroz spominjanje Gospodara što češće, kroz donošenje salavata na Njegovog Poslanika i Miljenjika, kroz druženje sa čestitim i iskrenim robovima, kroz preispitivanje kakva su nam djela, kakvi su nam motivi u djelima, kakve su nam namjere. Kroz sve te lijepe sadržaje, zaista možemo jačati svoje vjerovanje i dodatno osjetiti slast u našim srcima!

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter