Svijest o Allahu

Odgoj duše kroz Vjerovjesnikov, s.a.v.s., sunnet
Ramazanska halka sa dr. hafizom Kenanom Musićem

Uzvišeni Allah u Kur’ani kerimu kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“Propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas kako biste svijesti o Gospodaru imali.” (El-Bekare, 183)

Suštinski zadatak vjernika i vjernice jeste da iz ramazana izađu svjesni Uzvišenog Gospodara. Kada učenjaci definiraju šta je to takvaluk oni kratko kažu da je to: “Izbjeći sve ono što nas udaljava od Uzvišenog Gospodara.” Sama priroda posta kao unutrašnjeg ibadeta, onog ibadeta, onog čina robovanja kojeg ne vide stvorenja, pomaže svakome od nas da se zaklonimo od ljudi i pokažemo svom Gospodaru ono sa čime je On zadovoljan.

Gospodar kada govori o džennetu kaže da je džennet pripremljen za one koji su svjesni Uzvišenog Boga. Ramazan je intenzivna škola razvijanja svijesti o Uzvišenom Gospodaru. U više od tristo ajeta Uzvišeni Gospodar govori o značaju svijesti, govori o plodovima svijesti o Gospodaru. Blago li onome ko uspije zaštititi se pokornošću Uzvišenom Gospodaru od njegove srdžbe i kazne. Takvaluk, sami pojam dolazi od riječi koja znači zaštita ili preventiva. Čuvamo se Božije srdžbe tako što činimo ono što je najbolje za nas na ovom i onom svijetu.

Uzvišeni Gospodar također kaže:

فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ ۖ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ

“Budite svjesni vatre, koju je Gospodar pripremio za one nevjerne.” (El-Bekare, 24)

Svi smo mi u vlasti Uzvišenog Gospodara, svi smo mi Njegovi robovi i svi trebamo nastojati u svakom trenutku našega života biti svjesni Njega. Uzvišeni Gospodar je onaj kojemu priliči da ga osoba bude svjesna i kojem priliči da oprašta. Stoga su čestiti Gospodarovi robovi molili: “Gospodaru molimo te da ti prema nama onako kako tebi priliči, a ne onako kako mi zaslužujemo svojim djelima.“

Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., je za kur’anski ajet:

إِنَّ فِي اخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَمَا خَلَقَ اللَّهُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَّقُونَ

”Zaista je u smjeni noći i dana i u onome što je Allah dž.š stvorio na nebesima i na zemlji, ajeti dokazi za one koji su Boga svjesni.“ (Junus, 6)

Jedne noći je ustao Božiji poslanik, Muhammed, s.a.w.s., i proučio vrlo slične ajete sa kraja sure Ali Imran, gdje Gospodar kaže:

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِأُولِي الْأَلْبَابِ

”Zaista je u stvaranju nebesa i zemlje, i smjeni dana i noći u tome su dokazi za one koji su razumom obdareni.“ (Ali Imran, 190)

Božiji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Teško li onome ko pročita ove ajete a zatim o njima ne razmisli.“ Šta je to što nam donosi svijest o Gospodaru? Najprije pogledajmo kako Gospodar govori o onima koji su Gospodara svjesni.

Kaže Gospodar:

وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ وَيُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ

”Budite svjesni u Gospodara, Allah će vas poučavati, Gospodar će vas poučavati.“ (El-Bekare, 282)

Najprije svijest donosi znanje o Uzvišenom Gospodaru i pravilan odnos prema svemu. Ono što nam pomaže u svijesti o Bogu jeste okolina koja je svjesna Uzvišenog Gospodara. Gospodar kaže:

ذَٰلِكَ أَمْرُ اللَّهِ أَنْزَلَهُ إِلَيْكُمْ ۚ وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يُكَفِّرْ عَنْهُ سَيِّئَاتِهِ وَيُعْظِمْ لَهُ أَجْرًا

”Onaj ko je svjestan Gospodara, Gospodar mu sve grijehe briše i uvećava mu nagradu za dobra djela.” (E-Talak, 5)

Onaj ko je svjestan Allaha, ko je svjestan Gospodara, Allah će mu svaku životnu situaciju olakšati, ispite na ovome svijetu i nedaće sa kojima se susrećemo. Zbog svijesti o Bogu, dragi Bog olakšava svakome od nas. Također Gospodar je rekao:

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ

“Onaj ko je svjestan Gospodara iz svake teške situacije Gospodar će mu dati izlaz; Onaj ko je svjestan Gospodara, dobit će opskrbu odakle se najmanje nada.” (Talak, 2 – 3)

Imati povjerenje u Uzvišenog Gospodara i slijediti ono što nam On preporučuje u Svojoj knjizi i preko svoga Miljenika Muhammeda, poslijednjeg Božijeg Poslanika. Kada ulema definiše kratkom i jasnom, konciznom definicijom takvaluk, oni kažu da je takvaluk: ”Da te Gospodar vidi u onome što ti je naredio i da ne budeš u onome što ti je zabranio.” Najbitniji stub vjere jeste svijest o Gospodaru. Najveći stepen približavanja Gospodaru, jeste svijest o Njemu. Tek kada osoba ima svijesti, tek tada čini dobra djela, iskreno nadajući se nagradi kod Gospodara.

Gospodar u Kur’anu hvali one robove koji su Njega svjesni, a opominje ona srca koja su nemarna. Jedna od najčešćih dova Božijeg Poslanika, Muhameda, s.a.v.s.: ”Gospodaru moj, ja Te molim da me počastiš uputom i sviješću o Tebi i čednošću i da me počastiš da sam neovisan od ljudi.“

Ovo je bila jedna od najčešćih dova Poslanika, s.a.w.s., molio je Gospodara za ove četiri velike vrijednosti. Vrijednost upute, vrijednost svijesti, vrijednost čednosti, moralnosti i vrijednost neovisnosti od ljudi. Uzvišenini Gospodar u Kur’anu kaže:

اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ

”Budite svjesni Allaha onako kako priliči da Ga budete svjesni.“ (Ali Imran, 102)

Jedan od ashaba Božijeg Poslanika, s.a.v.s., je rekao da je bojati se Gospodara, odnosno imati o njemu svijest onako kako priliči u svojoj suštini biti poslušan dragome Bogu, a ne neposlušan. Sjećati se Njega i nikada Ga ne zaboravljati i poslijednje: biti zahvalan Njemu, a ne nezahvalan. Upravo ove riječi ashaba najbolje tumače šta bi to trebao svako od nas u mjesecu ramazanu sebe pitati. Da li sam poslušan, da li sam onaj što se Gospodara sjeća, da li sam Njemu zahvalan na svemu onome što mi je dao?

Božiji poslanik Muhammed s.a.w.s je rekao: ”Budi svjestan Allaha ma gdje bio, nakon lošeg požuri učiniti dobro djelo kako bi dobro djelo potralo loše i na najljepši način se ophodi prema ljudima.” Ovaj kratak hadis govori o suštinskim stvarima u vjeri, suština je biti Allaha svjestan, ma gdje čovjek bio. Suština je biti svjestan da ćemo činiti grijehe, ali nakon grijeha činimo dobra djela i molimo Gospodara da nam oprosti i suština vjere jeste da budemo moralni i čestiti prema svim ljudima. Ulema nam kaže: “Onaj čiji je kapital, glavno što ima, svijest o Bogu, nema tog jezika koji može opisati koliko će ta osoba dobiti na ovome i na budućem svijetu.”

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter