Zadovoljstvo Odredbom

Odgoj duše kroz Vjerovjesnikov, s.a.v.s., sunnet
Ramazanska halka sa dr. hafizom Kenanom Musićem

Budi zadovoljan sa onim što ti je Gospodar dao, zaista ćes biti najimućniji čovjek. Kaže Božiji Poslanik, s.a.v.s.: “Čovjek može biti imućan, odnosno imati imetak, ali je bogat samo onaj koji ima Boga u svome životu.” Imetak je sve ono što nam Gospodar daje. Traži od nas jedno srčano stanje koje se zove zadovoljstvo. Božiji Poslanik, s.a.v.s., je također rekao: “Nije bogatstvo imati mnogo imetka, nego je bogatstvo biti iznutra bogat, biti u svome srcu zadovoljan.”

Definicija zadovoljstva kod učenjaka jeste imati sretno srce u svim stanjima. Postoje stanja ljudskoga srca koja vjernik stalno mora imati u odnosu na ono što se dešava oko njega. Strpljenje nam treba u iskušenjima, a zahvalnost u blagodatima. Nada nam treba kada počinimo grijeh i strah nam treba prije nego učinimo grijeh da bi ga udaljili od sebe. Zadovoljstvo nam treba u onom trenutku kada hoćemo Gospodaru da pokažemo da smo zadovoljni sa onim što nam je On dao, a nezadovoljstvo nam treba u trenucima kada vidimo grijeh, pa kažemo: “Gospodaru, ja sa ovim nisam zadovoljan.”

Zadovoljstvo sa onim što nam je Gospodar dao podrazumijeva povjerenje u Božiji izbor nama. Mi smo nešto želili, Gospodar je nešto želio. Ostavimo nekada ono što mi želimo i budimo svjesni da Gospodar zna šta je bolje za nas od nas samih. Zadovoljstvo, kako nas ulema uči, raste jačanjem znanja o Bogu i razumjevanjem života.

Što je veće znanje o Uzvišenom Gospodaru i što je veće razumjevanje života, to čovjek ima više zadovoljstva u svome srcu. Nekad pacijentu možda amputiraju nogu zbog tumora, da bi mu spasili život. U trenutku kada mu se to dešava gubi dio sebe kako bi dobio sebe. Jedan istaknuti alim je napisao svome učeniku: “Svako dobro je u zadovoljstvu. Ako nisi u stanju biti zadovoljan, onda barem budi strpljiv. Stepen zadovoljstva je iznad stepena strpljivosti.”

Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Osjetio je slast imana, vjerovanja, onaj ko je zadovoljan da mu je Allah – Gospodar i da mu je islam vjera i ko je zadovoljan da mu je Muhammed – Poslanik.” U drugoj predaji se kaže: “Onaj ko je takav, sve što grijeha ima Gospodar mu zaista oprašta.” Fizičkim i materijalnim aspektima našega života trebamo biti zadovoljni, jer je nezadovoljstvo bolest srca i uma. Najveći uspjeh vjernika i vjernice jeste biti zadovoljan teškim situacijama života. Zbog toga učenjaci kažu da su najšira vrata kod Gospodara zadovoljstvo, vrata na koja možeš ući ako si zadovoljan sa Njim.

Uzvišeni Gospodar kaže u Kur’anu:

فَأَمَّا الْإِنْسَانُ إِذَا مَا ابْتَلَاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَنَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ وَأَمَّا إِذَا مَا ابْتَلَاهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَهَانَنِ

 “A čovjek, kada ga Gospodar njegov iskuša pa mu počast ukaže i blagodatima ga obaspe, rekne: ‘Gospodar moj mene je počastvovao’; A kad ga iskuša i opskrbu njegovu oskudnom učini, onda rekne: ‘Gospodar moj me je ponizio.” (El-Fedžr, 15 – 16)

Nije darivanje znak počasti, niti je uskraćivanje znak srdžbe. Koliko ima ljudi, Gospodar im je dao imetak, ali nemaju nikakvog bereketa u svojim porodicama. Koliko ljudi ima, dao im je Allah zdravlje, ali u ramazanu nijedan dan nisu postili. Koliko ima ljudi, bili su bezbjedni i džamija im je bila nedaleko od kuće, nikada nisu džamijski prag prešli. Zbog toga je vrlo bitno znati da ono što nam je Gospodar dao traži od nas da budemo zadovoljni s time. Molimo Gospodara za zdravlje, jer nas je Muhammed, s.a.v.s., tome naučio. Molimo Gospodara za blagodati na ovome svijetu, jer je to odraz zdravoga duha, ne tražimo iskušenja, ne tražimo belaje i problem, ali moramo biti svjesni, da kada se nešto od nas udalji od materijalnih dobara, da je to za nas dobro. Allah Uzvišeni štiti svoga roba od dunjaluka, od materijalnih dobara, onako kako mi nekada štitimo ono što najviše volimo, jer On zna da bi se čovjek možda pokvario.

Jedna od lijepih dova koju bi trebali učiti u mjesecu ramazanu jeste: “Gospodaru naš, počasti nas da budemo zadovoljni sa Tvojim darovima, da budemo zadovoljni sa onim što je kod nas.” Kako bi ušli u okrilje ovog hadisa Božijeg poslanika, budi zadovoljan sa onim što ti je Bog dao, tada si najimućniji čovjek. Biti zadovoljan čak i na teškom, biti zahvalan na onome što je lijepo, odazivati se Gospodaru sa onim što je On nama dao. Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., bi govorio, kada mu nešto lijepo uđe u život, kada se nešto lijepo desi: “Hvala Bogu, čijom se dobrotom ostvaruju dobre stvari.”

Međutim, kada bi ga zadesilo nešto loše, Resulullah, s.a.v.s., bi također kazao: “Hvala Allahu na svakome stanju.” U jednom lijepom stihu ulema kaže: “Onaj ko ima strpljenja, zaista će dobiti ono što traži i onaj koji kuca na vrata, vrata će mu se otvoriti.” Kada smo zadovoljni sa Allahom, mi kucamo na vrata Njegove plemenitosti. Molimo Ga da nam dadne iz riznica svojih koje su nepresušne. Kada nam se desi nešto što je teško, onda moramo kazati kao što je Resulullah, s.a.v.s., rekao: Hvala Bogu na svakome stanju. Jer u tom trenutku, ako kažemo onu dovu koju nas on uči: “Gospodaru, zaštiti me u mojoj nedaći i nadoknadi mi boljim.” Kaže Resulullah, s.a.v.s.: “Zaista je ta dova ključ da mu Gospodar zamijeni sa boljim.” Kada se desi nešto lijepo, onda kažemo: “Hvala Bogu čijim se blagodatima lijepe stvari ostvaruju.” Kada se desi nešto teško, zadovoljnih srca recimo: “Hvala Allahu na svakome stanju. Gospodaru, zaštiti nas u nedaći u kojoj smo i daj nam bolje od toga.”

Kada je Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., izgubio svoga sina Ibrahima, koji je preselio kao mali dječak, kazao je: “Zaista je srce tužno i zaista su oči suzne, ali mi govorimo samo ono sa čim je Gospodar zadovoljan. Tužni smo, o Ibrahime, što si nam otišao.” Pokazati tugu nije problem, ali ne treba pokazati nezadovoljstvo Božijom odredbom. Gospodaru, Ti si onaj kojeg mi želimo i Tvoje je zadovoljstvo ono što mi želimo.

Zadovoljstvo ima tri stepena. Prvo je ono koje nazivamo općim zadovoljstvom i to je prisutno, hvala Bogu, kod većine vjernika i vjernica. Ono na što Poslanik, s.a.v.s., aludira kada kaže: “Budi zadovoljan sa onim što ti je Gospodar dao.” Drugo je posebno zadovoljstvo, a to je zadovoljstvo koje osjećaju oni vjernici i vjernice koji su u cjelosti zadovoljni sa onim što im je Gospodar odredio. Najposebnije zadovoljstvo jeste da jedan rob, jedna robinja Gospodara Uzvišenog, kaže: ”Zadovoljan sam Gospodaru sa Tobom, pa makar me sve drugo prošlo. Makar sve izgubio, samo Tebe da ne izgubim. Tvoju ljubav da ne izgubim, Tvoju milost da ne izgubim, Tvoju naklonost da ne izgubim.”

Jedan od naših istaknutih alima, izgubio je sina. Na dženazi, dok je dijete bilo na tabutu ispred svoga oca, on je kazao hadis Božijeg Poslanika, s.a.v.s., gdje Gospodar govori jezikom svoga Miljenika, Muhammeda, s.a.v.s.: Onaj ko nije zadovoljan Mojom odredbom, neka drugog gospodara traži.” Rekao je: “Ja sam zadovoljan sa onim što mi se desilo. Kod Boga je mome djetetu bolje nego kod mene.” Na kraju spomenimo da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Onaj rob koji kaže ujutro i navečer: ‘Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, da mi je islam vjera i Muhammed, s.a.v.s., moj Poslanik’, takva osoba dobija kod Gospodara nešto posebno. Allah uzima obavezu na Sebe da tom robu, čovjeku, dadne da bude zadovoljan.”

Zaista je veliko da budemo zadovoljni sa Allahom, dž.š., da budemo zadovoljni sa islamom, da budemo zadovoljni sa Muhammedom, s.a.v.s., Poslanikom i onda da dobijemo ono što je Poslanik, s.a.v.s., obećao, a to je da Gospodar u naša srca spusti zadovoljstvo koje ništa neće moći pomutiti.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter