Vrijednost zahvalnosti

Hutba – Bakijska džamija, 01.07.2016.

Zahvala pripada Allahu, dž.š., na Njegovim neizmjernim blagodatima. Posebno Mu hvala što nas je počastio da pripadamo ummetu posljednjega Božijeg poslanika Muhammeda. Hvala Allahu Koji nas je uputio. Hvala Allahu, dž.š., Koji nas je ramazanom počastio, Koji nas je počastio da se u Ramazanu Njemu odazovemo. Molim Allaha da Mu se odazovemo prije nego dođe melek smrti i kada se svaki insan mora odazvati i doći i da naši izbori budu takvi da smo otišli Allahu dok smo izbora imali. Salavat i selam Njegovom Miljeniku, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molimo Allaha, dž.š., za svako dobro u mjesecu ramazanu, i molim Allaha da nas sačuva od svakoga zla, od kojeg je zaštitu tražio Njegov miljenik Muhammed, s.a.v.s.

Draga braćo, hvala Allahu, dž.š., Koji nas je počastio da živimo prelijepe dane mubarek ramazana. Čovjek nije birao gdje će se roditi, ali bira kako će živjeti. Nismo birali ko će nam roditelji biti, ali biramo kako ćemo se odnositi prema njima i prema svima drugim ljudima u našem životu. Niko od nas nije birao svoj fizički izgled, ali biramo kakva će biti naša nutrina, kakva će biti naša duša i naše srce.


U prošlim hutbama smo govorili o temeljnim vrijednostima mjeseca ramazana. Prva vrijednost je takvaluk, svijest o Allahu. Druga vrijednost je znanje o Allahu, onaj ko zna Allaha, on će Njemu padati na sedždu. Čovjek može znati kako se klanja, ali nikada ne klanjati, jer on zna klanjati, zna vjeru, ali on ne zna Allaha, dž.š., jer da zna Allaha, dž.š., pao bi Mu na sedždu. Treća vrijednost je vrijednost zahvalnosti. Gospodar kaže: Da biste bili zahvalni…


Podsjetili smo se izreke hazreti Omera: Ja Rabb, daj mi da budem od onih kojih je malo, jer malo je ljudi koji su svojim rodiljima zahvalni. Od Ebu Davuda se prenosi da je Resulullah rekao: Onaj ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu. Posljedna, četvrta vrijednost, ona dolazi u ovom ajetu koji će nam biti tema. Gospodar kaže: Kada te Muhammede upitaju, moji robovi, za Mene, Ja sam blizu…


Mnogo puta smo i vi i ja upućivali dovu, je li prisutnost naših srca bila takva, kao da nam je Allah u tom trenutku bliži! Dalje Gospodar kaže: Odazivam se dovi onoga, ko dovu upućuje… Ne odnosi se to samo na onoga ko je dobar, ko nije dobar, ko je griješan, ko je manje griješan. Ne! Svako ko se Allahu sa dovom obrati, Allah, dž.š., mu se odaziva. Na kraju ajeta Allah, dž.š., kaže: Pa neka se oni meni odazovu. Onaj Koji te stvori, Koji te uputi, Koji ti dadne sve pretpostavke da Njega spoznaš, kaže ti: Da se ti Njemu odazoveš. Tebe i mene Allah, dž.š., poziva da Mu se odazovemo. Zato ulema kaže: Gospodaru moj, Ti si prema svima blag, ali kako si tek blag prema onima koji su poslušni. Gospodar dalje kaže: Neka se Meni odazovu i neka Mene vjeruju…


Ramazan će postiti onaj ko u Allaha, dž.š., vjeruje i Njemu vjeruje. Ajet se završava: … ne bi li oni bili razboriti. Temeljna vrijednost ramazana je razboritost. Danas se medijima i svime što se oko nas dešava želi pomutiti zdravo rasuđivanje. Kada spriječiš hranu koja je halal, kad spriječiš sebi halal, zatvaraš sebi mogućnost najboljeg rasuđivanja u svemu što ti se u životu bude dešavalo. I zato Allah kaže: Zaista smo Ibrahimu dali sposobnost rezonovanja. ‒ zato je Ibrahim, a.s., rekao kada je vidio sunce, mjesec i zvijezde: Ne volim ono što prolazi. Hrana, koliko god da je bitna, unosimo je kada Allah hoće. Sljedeće hefte ko bude postio utorak, srijedu, četvrtak, haram mu je post, a onaj ko danas ne posti, haram mu je to što radi. Šta znači samo nekoliko dana. Završit ću sa hadisom Resulullaha, s.a.v.s.: Zaista se Allah mnogo stidi i najplemeniti je, stidi se svoga roba, kada rob podigne svoje ruke, da ih vrati prazne.


Molim Allaha, dž.š. da sa ovim uvjerenjem Njega zovemo, da budemo svjesni da nam je On blizu. Da se Njemu odazovemo svojim životima, i da nas Allah počasti da uvijek na našim jezicima budu one dobre riječi kojima se Njemu približavamo. Amin.

DRUGA HUTBA


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.


Na samom kraju današnje hutbe zamolio bih vas da imamo jedni druge u dovama. Nemojmo biti sebični u svojim dovama. Kada učim za sebe i za svoju porodicu, učim dovu i za tebe i za tvoju porodicu. Čovjek kada moli Allaha, dž.š., on moli onoga koji je najplemenitiji.


Cijenimo blagodati koje nam je Allah dao! Naš je zadatak, da naša djeca, naše potomstvo Allahu budu na sedždi, da iza nas ostanu oni koji će, ako Bog da, ove džamije održavati, u njih dolaziti, roditelje svoje poštovati, vrijednosti svoje čuvati. Molim Allaha, dž.š., dovom Njegovoga Miljenika, s.a.v.s.: Allahu moj, Ti si onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa Te molim za oprost. Molim Te Gospodaru, najvećim imenom Tvojim, počasti nas da se Tvoje ime El-Affuv, Onaj koji sve prašta, na nama manifestira. Pokrij nam grijehe, oprosti nam grijehe i molimo Te obriši nam one sramote za koje nam je draže da u zemlju propadnemo, nego da ih ikada više vidimo.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru, molimo Te za svako dobro koje je molimo tvoj miljenik Muhammed, s.a.v.s. Gospodaru, počasti nas da budemo od onih koji su Tebe svjesni. Gospodaru, molimo Te da na uputi budemo. Gospodaru, proživi nas sa dobrim robovima Tvojim i počasti nas njihovim društvom, dok smo još na ovom svijetu. Gospodaru, Ti si onaj koji sve prašta, voliš da se prašta, pa nam oprosti grijehe naše. Oslobodi nas, roditelje naše, bračne drugove naše, potomstvo naše, oslobodi nas sve džehenemske vatre. Gospodaru, počasti nas da do kraja života živimo kao dostojni, hrabri, čvrsti robovi tvoji.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter