Vrijednost učenja salavata HUTBA BAKIJE

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Hvala Mu na nebrojenim blagodatima koje nam u svakom trenutku našeg života daruje bez ikakve zasluge naše, jer mi sve što imamo je Njegovo.
Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Svjedočim da nema drugog Boga osim Jednoga Jedinoga, Uzvišenog Gospodara. Svjedočim da je Muhammed Njegov posljednji Poslanik.
Molim dragog Gospodara da nam sačuva ovo svjedočanstvo tako što ćemo ga najprije živjeti u svojim životima, sa njim sa ovog svijeta otići i biti proživljeni u skupini onih koji su ovo svjedočanstvo svjedočili.

Draga braćo, dani koje živimo nose poruke i ono što nas je ulemma naučila jeste: „Istinski vjernik kada gleda uzima pouku, kada govori sebe i druge na Allaha podsjeća, a kada djeluje i radi, svakog oko sebe podsjeti na činjenicu da smo mi na ovom svijetu prolazni.“ Navest ću dva događaja o kojima trebamo razmišljati. Prvo je što smo ušli u mjesec hazreti Pejgambera s.a.v.s., i drugo što ćemo po gregorijanskom kalendaru jednu godinu ostaviti iza sebe.
Ono što je bitno jeste da kada posmatramo te događaje i kada vidimo šta se oko nas dešava, jeste da se oplemenimo i da se napojimo sa vrela Kur'ana, hadisa i sunneta Božijeg Poslanika s.a.v.s.. Najprije ono što se dešava u kontekstu odnosa prema Gospodaru u ovim danima. Hvala Allahu pa je dao protutežu onima koji Njega vrijeđaju. Kaže Gospodar: „A zatim mi dođeš, a nisi Mi nikoga ravnim smatrao“, nastavlja Gospodar: „Dat ću ti isto toliko oprosta.“ Trebamo to ljubomorno da čuvamo. Čuvaj svoj osjećaj vjere Uzvišenog Gospodara.
Drugo što je nama također bitno jeste ono što nas je naučio hazreti Pejgamer s.a.v.s., a to je da u vremenu i prostoru djelujemo. Noći i dani prolaze i odlaze, i čega ode dio, znaj da će otići sve, samo je pitanje trenutka. Sve što se može potrošiti dijelom, može se potrošiti sve. Zato bi plemeniti ashabi iza ikindije namaza pravili halku i učili suru Al Asr,
„Tako mi vremena, zaista je svaki čovjek na gubitku. Osim onih koji vjeruju, dobra djela čine i preporučuju jedni drugima istini i strpljenje…“
Kada nam govore o pozivanju Allahu, svi će reći da je to farz kifae, otprilike kao i dženaza. Ako neki klanjaju sa drugih spada obaveza, ne, pozivati Allahu je individualna obaveza. Pozivati Resulullaha je individualna obaveza. Pozivati Kuranu je individualna obaveza. Zašto? Zato što je svaki čovjek na gubitku, osim onoga koji preporučuje. Da ne bi bio na gubitku moraš pozivati Allahu.
Svaki mjesec trebamo živjeti kelime i šehadet, a posebno ulaskom u mjesec Resulullaha s.a.v.s.. Hvala Allahu pa će se u našim džamija više govoriti o Resulullahu, više će se spominjat njegove vrline. Meni nije fanscinantno što je Resulullah uspio za dvadeset i tri godine privući gotovo devedeset posto ljudi koji su oko njega živjeli, nego mi je fanscinantno kako je to on uradio. Uradio je to tako, da nikada nije ljudima slagao, nikada nije dao obećanje, pa iznevjerio. Kada te zadive rezultati, pitaj se kako je do toga došlo? Ako je Ešhedu En La Illahe Illelah naš pravac kojem trebao ići, onda je Ve Ešhedu Enne Muhammedu Resulullah, način na koji idemo tom stazom. Onaj ko vjeruje Allaha, ide stazom Resulullaha s.a.v.s..
Molim vas da u ovom mjesecu intezivno donosimo salavate na Muhammeda s.a.v.s.. Dovoljno vam je; „Ko donese na Poslanika jedan salavat, Allah na njega donese deset.“
Imaš problem na poslu, u porodici, donesi salavate na Poslanika s.a.v.s.. Jedan ashab je upitao Resulullaha s.a.v.s.: „Pa koliko Božiji Poslaniče, hoću li trećinu vremena provodit donoseći salavate na tebe?“ Kaže Resulullah s.a.v.s.: „Ako je trećina dobro je, a ako je više još bolje je.“ Upita ponovno ashab: „Hoću li polovinu vremena?“ Odgovara Resulullah s.a.v.s.: „Ako je polovinu dobro je, ako je više bolje je.“ Pa reče ashab ponovno: „Ja ću samo salavate donositi na tebe.“ Kaže mu Resulullah s.a.v.s.: „Ako sve svoje slobodno vrijeme donosiš salavate, dobit će dvije stvari: Allah će ti grijehe oprostiti i tvoje brige otjerati.“
Ahiretski si riješio problem, nemaš grijeha, a dunjalučki, ako Bog da, nemaš briga. Nas su odgojile generacije čiji je salavat možda razlog što smo mi danas u džamiji. Zaista je u tome dobro jer nam Gospodar kaže: „Zaista Allah i meleki donose salavat na Poslanika.“ Kaže ulemma: „Zašto Allah u ovom ajetu kaže zaista Allah i meleki?“ „Ne treba Resulullahu tvoj salavat i selam, njemu je dovoljan salavat i selam od Allaha i meleka.“ Molim Gospodara da nas u ovome pomogne.

DRUGA HUTBA Posvetimo se Kur'anu
Hvala Allahu dž.š.. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molim Gospodara najvećim imenom Njegovim da nas zaštiti od svakoga zla, da nas pomogne u svakome dobru, da od nas otkloni svaki belaj. Gospodaru neka među nama niko nesretan ne bude.
Draga braćo, Kur'anska kazivanja nam govore o vječnim vrijednostima. Molim vas da posebno u ovim danima uzimate više Kur'an. Razmišljajte o tome kako je Kur'an u mnogim muslimanskim kućama postao stranac, a gotovo da nema muslimanske kuće u kojoj nema Kur'ana. Sve ono što se vezuje za Gospodara ima težinu, ima bitnost.
Molim vas da u Rebiu-l-evvelu činite mnogo salavata na Resulullaha s.a.v.s.. Učestvujte i širite znanje o Poslaniku kao pečatu svih Poslanika. Molim Gospodara da nas u tome pomogne.

DOVA
Gospodaru naš počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Molimo Te Gospodaru, daj nam dobro koje je kod Tebe tražio Tvoj miljenik Muhammed s.a.v.s..
Gospodaru, zaštiti nas od onoga od čega je zaštitu kod Tebe tražio Tvoj miljenik Muhammed s.a.v.s..
Smiluj nam se na zemlji, smiluj nam se pod zemljom, i smiluj nam se na dan kada ćemo pred Tobom stajati.

IZDVOJENI CITATI
Kada te zadive rezultati, pitaj se kako je do toga došlo? Ako je Ešhedu En La Illahe Illelah naš pravac kojem trebao ići, onda je Ve Ešhedu Enne Muhammedu Resulullah, način na koji idemo tom stazom. Onaj ko vjeruje Allaha, ide stazom Resulullaha s.a.v.s..

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter