Uzor nam je samo Poslanik, s.a.v.s.

Hutba – Bakijska džamija, 25.09.2015.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru, koji nas je poživio da dočekamo lijepe dane Kurban-bajrama. Molim Allaha dž.š., da nas počasti da budemo od zahvalnih robova Njegovih, da nam čuva blagodati vjere u srcima našim, da nas počasti da Islam bude naš stil života. Molim Allaha dž.š., da u danima radosti budemo radosni samo na onaj način kako je On zadovoljan. Da sa svojim porodicama u pokornosti Njemu provodimo lijepe trenutke, u nadi da ćemo se na te trenutke podsjećati u džennetu.


Draga braćo, Uzvišeni Gospodar u Kur'an i Kerimu kaže: „Do Allaha uistinu neće doći ni krv ni meso kurbana, do Allaha će isključivo doći svijest koju vi o Njemu imate…“
Kurban-bajram je prilika da se prisjetimo koliko je značajno imati svijest o Allahu. Dovoljno je insanu, kao kapital na ovom dunjaluku, da ima svijest o Gospodaru. Ulemma kaže: „Ko je Allaha spoznao, spoznao je sve, ko Allaha ne spozna, da je sve drugo spoznao, ništa mu ne vrijedi.“ Ovo su dani kada trebate provoditi vrijeme sa svojim porodicama. Dani u kojima treba da posjetite one koji su još uvijek živi, i da obiđete one koji više nisu sa nama.


Uzvišeni Gospodar kaže: „O vjernici budite svjesni Allaha i budite sa onima koji su iskreni…“ Gledaj koga si pustio u svoj život! Dva su stuba uspjeha insana, jedno je da bude svjestan Allaha, a drugi je da bude u čestitiom društvu. Jer čim je insan svjestan Allaha, probira i društvo i bira one koji su iskreni. Koliko je to značajno za insana? Resulullah s.a.v.s., je rekao: „Allah će svakoga od nas proživjeti sa onima koje je volio.“


Plemeniti ashabi se ničemu nisu obradovali, kao što su se obradovali ovom hadisu. Jedan od njih je došao i rekao: „Allahov Poslaniče, ja tebe volim, volim Ebu Bekra, volim čestite ljude, ali kad u džennet uđem, vaša djela su daleko bolja od mojih, vi ćete biti u vrhovima dženneta, gdje ću ja biti?“ Tada je Resulullah s.a.v.s., rekao ovaj hadis. Oni su se obradovali, jer je njihova emocija prema Božijem Poslaniku bila iskrena.


Dar Poslanika i dar Kur'ana je najveće što nam je Allah dao. Nakon blagodati života i blagodati upute, najznačajnija stvar je da imaš nekoga da ti bude uzor, i da imaš kodeks po kojem trebaš živjeti. Molim Allaha dž.š., da nam Resulullah s.a.v.s., bude uzor. Molim Allaha dž.š., da samo Njega svjesni budemo.

DRUGA HUTBA Preispitajmo svoja srca


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.
Draga braćo, podsjetimo se na činjenicu da je prvi kurban koji je zaklan, kurban dvojice sinova Ademovih, Kabila i Habila. Kurban koji je od jednog sina primljen, a od drugoga nije. Kurban koji je zaklan kada su se sinovi Ademovi posvađali oko nečega, pa je jedan brat zavidio svome bratu, i to je bio razlog čak da ga na kraju ubiju.
Prvi kurban koji je zaklan, zaklan je da se pokaže činjenica ljudskog života da će ljudi, nažalost, kada nemaju čvrstu vjeru u ahiret, zavidjeti jedni drugima na onome što im je Allah dao na dunjaluku. Kaže Uzvišeni Gospodar: „O Muhammede kaži im kazivanje o dva sina Ademova, kada su zaklali kurbane, pa je Allah primio od jednog ,a nije od drugog. Ovaj mu je rekao: „Ja ću tebe ubiti“, tada mu je rekao brat: „Allah prima samo od onih koji su Njega svjesni.“


Rijeke krvi između ummeta Muhammeda s.a.v.s. teku. To je išaret da dobro preispitamo svoje srce i da gledamo ko nam je dost, a ko dušmanin. Molim Allaha dž.š., da nas uputi da razumijemo stvarnost. Molim Allaha dž.š., da nas u tome pomogne.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru, počasti nas da naši kurbani kod Tebe primljeni budu. Gospodaru, molimo Te da svoje porodice čuvamo. Gospodaru, molimo Te najvećim imenom počasti nas da znamo ko nam je neprijatelj. Gospodaru, molimo te u trenucima kada hrabri trebamo biti, da hrabrost pokažemo.
Molimo Te Gospodaru, ne prepusti nas samima sebi, ni koliko je treptaj oka. Počasti nas da nas vode najbolji među nama. Sačuvaj nas od toga, da nas vode najgori među nama. Smiluj se nama, roditeljima našim, braći i sestrama. Molimo Te Gospodaru smiluj se ummetu Islama na svakom mjestu.

IZDVOJENI CITATI


Resulullah s.a.v.s., je rekao: „Allah će svakoga od nas proživjeti sa onima koje je volio.“ Plemeniti ashabi se ničemu nisu obradovali, kao što su se obradovali ovom hadisu. Jedan od njih je došao i rekao: „Allahov Poslaniče, ja tebe volim, volim Ebu Bekra, volim čestite ljude, ali kad u džennet uđem, vaša djela su daleko bolja od mojih, vi ćete biti u vrhovima dženneta, gdje ću ja biti?“
Tada je Resulullah s.a.v.s., rekao ovaj hadis. Oni su se obradovali, jer je njihova emocija prema Božijem Poslaniku bila iskrena.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter