Uvjeti obaveze posta ramazana

Da bi ramazanski post bio obaveza osobi mora ispunjavati sljedeće uvjete:

da se radi o muslimanu/muslimanki, jer se Uzvišeni Gospodar obraća samo onima koji su se njemu odazvali,

zatim da bude mentalno sposobna osoba,

da bude punoljetna (polucijom za dječaka i hajzom za djevojčicu, a ukoliko se ništa nije desilo, vrijeme se računa od petnaeste godine te starosne dobi). Nema obaveze osim ukoliko je osoba razborita i punoljetna, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

”Podignuto je pero trojici: dječaku dok ne postane punoljetan, spavaču dok se ne probudi i mentalno bolesnom dok ne postane razborit.”[1]

četvrti uvjet obaveznosti posta je znanje o toj obaveznosti za onoga ko primi islam u daru-l-harbu (neprijateljskoj zemlji), a onaj ko je odrastao među muslimanima, nema izgovora ukoliko ne poznaje šerijatske propise.

Dakle, ne traži se da posti onaj ko nije musliman, niti je ispravan post onome ko nije musliman. Nije obavezna osoba koja je mentalno poremećena, niti ona osoba koja je maloljetna. Sugeriše se onome čija je starost sedam godina da to učini, ukoliko to može podnijeti, a njemu i njegovim roditeljima pripada nagrada, kako bi se postepeno navikla malodobna osoba. Može se sankcionisati ukoliko napusti post, kada napuni deset godina, praveći analogiju sa namazom.

Uvjeti za obavezu izvršavanja posta

Prvo je zdravlje, jer je Allah, dž.š., kazao:

”Onaj ko je od vas bolestan ili na putu, drugi broj dana neka naposti.”[2]

Dozvoljeno je ostaviti post u ramazanu onome ko je bolestan, a da nadoknadi kroz druge dane, a ukoliko je bolesnik sebe opteretio i postio, njegov post će biti valjan.

Drugi uvjet za zdravlje je nepostojanje hajza i nifasa za žene jer žena u hajzu i nifasu nije obavezna da posti, jer nije obaveza onome kome post šteti, ženama u hajzu i nifasu, niti musafiru, kao što ćemo kasnije pojasniti, iako mu je preće da posti ukoliko nema velike teškoće.

Uvjeti valjanosti posta

Prvi je nijjet u vrijeme za svaki dan. Ranije smo kazali šta je nijjet i koje je vrijeme nijjeta, da bi se razlučile uobičajene stvari od onih koji su ibadeti.

Drugi uvjet je da ne bude prisutno ono što je suprotno postu, od hajza i nifasa. Time se želi kazati da ne bude od početka posta do same zore.

Treći uvjet je odsustvo onoga što kvari post. Nije uvjet za ispravnost posta da osoba bude čista, može biti i u stanju nečistoće, jer se to stanje može promijeniti kupanjem, za razliku od hajza koje je kontinuirano stanje. Ukoliko bi imao poluciju u toku dana i ne okupa se sve do zalaska sunca, post mu je ispravan, međutim, haram mu je da odgađa kupanje zato što treba obaviti namaze, a ne zbog samoga posta.


[1] Buharija, Tirmizi i Ebu Davud

[2] El-Bekare, 184

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter