Strpljivost

Odgoj duše kroz Vjerovjesnikov, s.a.v.s., sunnet
Ramazanska halka sa dr. hafizom Kenanom Musićem

Ramazan je škola najplemenitijih ljudskih osobina. U ramazanu se manifestira ljubav prema Gospodaru i svijest o Njemu. U ramazanu razvijamo saosjećanje i darežljivost, ali nadasve, ramazan je prilika da uđemo u školu strpljivosti. Imam Ahmed je rekao: “Zaista se strpljenje u časnom Kur’anu spominje na više od devedeset mjesta, u više od devedeset ajeta. Iman je u biti strpljenje, postojanost, jer je insan stvoren za džennet. Stvoren da kod Gospodara dobije vječnost u džennetu. ” Zatim je imam Ahmed kazao: “Cijena dženneta jeste postojanost, strpljenje.”

Kada ulema definiše strpljenje, ili sabur, kažu da je sabur ostaviti bilo kakve žalbe. Oni nas uče da se pametan žali Allahu, dž.š. Žali se Gospodaru na stvorenja, a onaj ko ne zna, ko je neznalica, žali se na Allaha Njegovim stvorenjima.

Uzvišeni Gospodar u Kur’an kaže Svome Miljeniku, Muhammedu, s.a.v.s., ali i svim vjernicima i vjernicama:

فَاصْبِرْ صَبْرًا جَمِيلًا

“Ti se strpi strpljenjem lijepim.” (Me’aridž, 5)

Kažu lijepo strpljenje je nikome se ne žaliti na trenutno stanje. Također, ulema nas uči da je strpljenje ili sabur, dočekati životna iskušenja sa zadovoljstvom u srcu i postojanošću u djelima. U predajama se kaže: “Vjerovanje se dijeli na dva dijela: Jedna polovina vjerovanja je u strpljenju, a druga u zahvalnosti.”

Uzvišeni Gospodar naređuje Svojim robovima da traže pomoć u strpljivosti i namazu. Kaže Uzvišeni:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

“O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i namazu! Allah je doista na strani strpljivih.” (El-Bekare, 153)

Tražite pomoć u ovoj osobini, u osobini strpljivosti, i u svojoj vezi sa Gospodarem, a to je namaz. Najveća počast je da Gospodar kaže da je sa nekim i zbog toga Njegove riječi da je sa strpljivima jesu počast svakom onom ko izgradi kod sebe karakternu osobinu strpljivosti. Kako to ulema kaže: “Ako je Gospodar sa tobom, ko se usuđuje biti protiv tebe? “

Također je Uzvišeni Gospodar rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, postojano bdijte i Allaha se bojte, da biste uspjeli!” (Ali Imran, 200)

Na kraju sure Ali Imran, kao da nam Gospodar govori koliko je značajno, ako želimo svoje porodice sačuvati, da imamo osobinu strpljivosti. “Budite strpljivi”, budite dinamični u svom strpljenju, i drugima prenostite to. Kažite da je to osobina neophodna, ako čovjek želi biti uspješan na ovome i spašen na budućem svijetu. “Postojano bdijte” – u činjenju dobra, neka imate svoj zadatak kojim se bavite, “i Allaha se bojte”, kada ove osobine imate, tada ćete uistinu uspjeti! Božiji Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., posebno je naglašavao koliko je strpljenje značajno. U vjerodostojnom hadisu on kaže: “Nikome nije dāt dar bolji i općenitiji od strpljenja.” Također, njegov učenik, jedan od najboljih i četvrti halifa svih muslimana, hazreti Alija je rekao: “Strpljenje u odnosu na iman je poput glave u odnosu na tijelo.”

Uzvišeni Gospodar je kazao:

وَاصْبِرْ وَمَا صَبْرُكَ إِلَّا بِاللَّهِ ۚ وَلَا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَلَا تَكُ فِي ضَيْقٍ مِمَّا يَمْكُرُونَ

“Strpljiv budi! Ali, strpljiv ćeš biti samo uz Allahovu pomoć.” (Nahl, 127)

“Strpljiv budi!”, govori Njegovom poslaniku i svim vjernicima. Znaj da će tvoja strpljivost biti zbog toga što ti je Gospodar dao snage da takav budeš. Gospodar, hvali svoje robove, Vjerovjesnika i druge, zaista je Gospodar vidio kako su oni bili strpljivi robovi, divni su oni bili robovi Gospodaru svom.

Također Gospodar kaže:

وَالصَّابِرِينَ فِي الْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ وَحِينَ الْبَأْسِ ۗ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ

“Oni koji su strpljivi u neimaštini i u bolesti, i za vrijeme borbe. To su oni koji su iskreni i oni koji se Allaha boje.” (Bekare, 177)

Sa Stvoriteljem su samo oni koji imaju osobinu strpljivosti i samo oni koji su Njemu zahvalni. Ulema kaže: “Progutaj gorčinu, osaburi, pa ako te to ubije, bit ćes poput šehida, a ako budeš strpljiv, pa te Gospodar poživi, onda ćes živjeti dostojanstveno, jer nisi svoje dostojanstvo želio izgubiti.” Plemeniti Allahovi robovi ne bi zatražili času vode od pokvarenjaka, pa makar ih to koštalo života.

Uzvišeni Gospodar kaže:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

“Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine A ti obraduj strpljive.” (El-Bekare, 155)

            Koliko je ova osobina značajna govore nam Kur’anski ajeti, gdje Gospodar kaže:

فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ

“Ti se strpi kao što su se strpili odlučni poslanici.” (Ahkaf, 35)

وَاصْبِرْ وَمَا صَبْرُكَ إِلَّا بِاللَّهِ

“Strpi se, tvoje je strpljenje sa Gospodarom.” (Nahl, 127)

وَلَمَنْ صَبَرَ وَغَفَرَ إِنَّ ذَٰلِكَ لَمِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ

“A ko se strpi i oprosti, doista je to od najveličanstvenijih stvari.” (Šura, 43)

Također, meleki će na ulazu u džennet selamiti vjernike i vjernice i govoriti im:

سَلَامٌ عَلَيْكُمْ بِمَا صَبَرْتُمْ ۚ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ

“Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište.” (Ra’d, 24)

Zbog toga je ramazan kao škola, izuzetno bitna za naš karakter. Ući u školu ramazana i moliti Gospodara da iz ramazana izađemo strpljivi, kao oni koji imaju osobinu sabura je nešto što je najznačajnije u ovome mjesecu.

Kada je jedna majka izgubila sina u vrijeme Poslanika, s.a.v.s, on je naišao pored nje i zatekao je kako plače na njegovom mezaru. Rekao joj je Božiji poslanik, s.a.v.s.: “Strpi se!” Ona je rekla: “Ne znaš šta me je zadesilo.” Kada se Poslanik udaljio, kazali su joj da je to bio Božiji Poslanik. Ona je otišla kod Božijeg poslanika i izvinula se. Tada je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Znajte da je strpljenje kod prvog udarca.” U trenutku kada nas nešto zadesi, odmah se sjetimo Gospodara. Donesimo salavat na Njegovog Poslanika, s.a.v.s., i njega poselamimo. Tada ćemo znati, kako postupiti u teškim trenucima.

Koliko je značajno strpljenje, dovoljno je na kraju da kažemo da je Gospodar rekao u Svojoj knjizi, posljednjoj objavi čovječanstvu:

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ

“Samo će oni koji su bili strpljivi nagradu svoju dobiti bez polaganja računa.” (Zumer, 10)

Najznačajnije je razvijati osobinu strpljenja, da budemo svjesni da će, ako Bog da, na Sudnjem danu počast strpljivim biti da ih Gospodar neće ni za jednu blagodat pitati, da će im sve blagodati pokloniti. Zamislimo samo da nas Gospodar pita za sve dane u kojima smo zdravi bili, da nas pita za blagodat vida kojim smo vidjeli, za blagodat porodice koju smo imali i sl.

Jedan od primjera koliko je značajna ova osobina jeste ono što učenjaci češto spominju. Nekada je čovjek hizmetio, služio svoju bolesnu majku deset ili više godina, a onda u jednom trenutku srdžbe, naljuti se i na nju povisi svoj glas. Brat njegov dođe i na majčin zahtjev odvede majku u svoju kuću. Nakon dva dana, majka preseli. Izgubi plod svoga rada koji je godinama imao, samo zato što u jednom trenutku nije imao ovu značajnu, možda i najznačajniju osobinu, koju vjernik i vjernica trebaju imati.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter