Šta ne kvari post

Post neće pokvariti sljedeće:

Ispiranje usta i nosa, čak ukoliko se to čini za nešto mimo abdesta, osim ako ne bude u tome pretjerivao iz straha da ne uđe nešto u njegovu unutrašnjost. Ukoliko mu uđe nešto u unutrašnjost organizma, tada je dužan samo da nadoknadi.

Kupanje i plivanje, umotavanje i oblaenje mokre odjeće da bi se time rashladilo od vrućine, ili da bi se time ojačalo u aktivnostima i upotpunio ibadet. Ukoliko uđe voda u uši zbog toga, to neće pokvariti post. Ukoliko unese namjerno vodu u svoje uši, tada mu je post pokvaren.

Ukoliko jede, pije ili ima spolni odnos sa svojom suprugom, bez obzira da li posti farz-vadžib ili nafilu nakon što je nanijjetio post, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

”Onaj ko prekine post u ramazanu iz zaborava, nije dužan da nadoknadi, niti učiniti keffaret.”[1]

Ovo je propis za osobu koja se sjeti da posti nakon što završi sa jelom, pićem ili intimom, a ako se sjeti dok to čini, dužan je u istom trenutku to da prekine. U slučaju da ne prekine pokvaren mu je post i dužan je napostiti. Obaveza je onoga koji zaboravi da posti podsjetiti da ostavi jelo i sl., međutim ukoliko vidimo oronulog starca nemoćnog da posti ili je mlad, a slab i bolestan, preče je da ih ne opominjemo dok se ne najedu, iz milosti prema njima.

Korištenje misvaka, koji je čak sunnet praksa Poslanika, s.a.vs., i nema razlike između toga da misvak ili četkica za zube bude suha ili vlažna.

Kapi ili surma u očima, čak ukoliko postač osjeti okus kapi ili surme u grlu, zatim dim ili prašina koji uđu u grlo bila to prašina iz mlina ili uđe mušica u grlo. Ukoliko je namjerno unio sve to spomenuto tada je prekinuo post.

Post ne kvari ni vađenje zuba, a ukoliko proguta nešto od lijeka ili krvi prekinuo je post. Neophodno je da se izbjegava liječenje u toku dana, jer se zna da se mora progutati nešto od lijeka ili od krvi sa pljuvačkom što kvari post.

Ukoliko pusti krv, ogovara ili nanijjeti prekid posta, sve dok ne učini ono što kvari post.

Ukoliko pomiriše cvijeće, miris ili voće koje ima lijep miris.

Mišićne i potkožne injekcije, pa čak i u vene. Ako je u mogućnosti odgoditi primanje injekcije do navečer, to je bolje, a sve to pod uslovom da se ne uzimaju lijekovi za hranjenje, jačanje i povećanje tijelesne mase što sve kvari post.[2]

Onaj ko osvane džunup ili spava u toku dana, pa ima poluciju, ne utječe na ispravnost posta, iako je obavezan da se okupa za namaz, jer Poslanik, s.a.v.s., kaže:

لاَ تَدْخُلُ الْمَلاَئِكَةُ بَيْتًا فِيهِ صُورَةٌ وَلاَ كَلْبٌ وَلاَ جُنُبٌ

”Meleki ne ulaze u kuću u kojoj je slika, pas ili džunup.“[3]

Gutanje šlajma i slina čak i ako je  namjerno, ali je preče to izbaciti jer je prljavo i štetno.[4]

Stavljanje štapića u uši, ali je preče je da se to ostavi.[5]

Povraćanje ukoliko nije izazvano, pa čak ukoliko je u količini punih usta ne kvari post, ali ukoliko namjerno povrati tada je pokvaren njegov post pod uvjetom da se radi o količini koliko puna usta. U slučaju da je manje od toga količinski post neće biti pokvaren, kao što smo ranije rekli. Neće pokvariti post ukoliko se vrati ono što povraća u njegovu unutrašnjost ili nutrinu bez njegovog postupka bilo to malo ili puno.

Ukoliko proguta ono što je ostalo između njegovih zuba od tragova hrane sehura ili večere, a bude manje od jednog zrna slanutka.

Injekcija u spolni organ muškarca ne kvari post za razliku od injekcije u spolni organ žene koji kvari post.[6]

Izlazak menijje zbog pogleda ili razmišljanja ukoliko je namjerno, jer nema formu intimnog odnosa, niti njegov sadržaj, iako je griješan. Post neće pokvariti zabranjeni pogledi, niti pokvarene misli, iako je neprimjereno za post i osoba time čini grijeh.

Intimni odnos dvije žene bez ženskog poluciranja, došlo do toga ili ne, kvari im post i dužne su napostiti, ali kontakt dvije žene spada u najstrožiju zabranu.


[1] Bilježe autori Kutubus-sitte i Ibn Hibban.

[2] Postoje stavovi u mezhebima gdje ulema smatra da intravenozne injekcije kvare post, jer ona direktno kruži kroz krv do srca, dok injekcije koje se daju u mišiće ili u debelo meso nemaju tu brzinu koje imaju intravenozne.

[3] Ebu Davud i Nesa'i.

[4] U šafijskom mezhebu ako namjerno proguta spomenuto post je pokvaren.

[5] Šafije također kažu da namjerno stavljanje štapića u uho kvari post.

[6] U šafijskom mezhebu kvari post u oba slučaju.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter