Šta je pokuđeno postaču

Probati bilo šta, čak ukoliko se to ne istopi i ne uđe u unutrašnjost organizma, bez obzira da li posti farz ili nafilu. Time izlaže svoj post mogućnosti da se pokvari. Izuzetak je osoba koja kuha i žena koja ima nelagodu od bračnog druga ukoliko bi hrana bila preslana, može kušati i ispljunuti.

Pokuđeno je sabirati pljuvačku u ustima namjerno i progutati je, iz straha da se ne nanese sumnja u post.

Pokuđeno je učiniti bilo šta što može oslabiti osobu prilikom posta poput puštanja krvi, teškog posla, ekstremnih sportova i sve ono što izaziva žeđ ili nanosti štetu. Treba smanjiti broj sati fızičkog rada ako bi se njime ugorozio post, a navedeno bude moguće sve u cilju da se izvrši obaveza posta.

Pokuđeno je žvakati žvaku koja ne pušta okus, tekućinu ili miris, kako ne bi u unutrašnjost sa pljuvačkom unijeli, jer se može izložiti optužbi da prekida post u ramazanu. Alija, r.a., je rekao:

”Čuvaj se onoga što pamet vidi kao loše, čak ukoliko imaš opravdanje za to.”

Ibn Omer, r.a., je rekao:

”Ko sebe izloži optužbi, neka ne krivi onoga ko o njemu nešto loše pomisli.”

Što se tiče vrsta žvaka koje su poznate, sa hranjivim sastojcima, okusom i mirisom, sve one kvare post ukoliko ih bude osoba žvakala, jer će sigurno nešto od njihovog sadržaja ući u unutrašnjost.

Pokuđeno je ljubljenje, intimna predigra i razmjenjivanje nježnosti ukoliko nije siguran od polucije ili upadanja u intimni odnos, jer time izlaže svoj post opasnosti.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter