Selam je spas, mir i spokoj

Hutba – Bakijska džamija, 22.05.2015.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molim Allaha dž.š., da nas počasti da Njegove blagodati spoznajemo kroz njihovo trajanje, i da nas zaštiti kada ćemo neku od blagodati spoznati samo zato što smo je izgubili. Gospodaru, sačuvaj nas od dana kada ćemo blagodati spoznati zato što je više nemamo. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Svjedočim da nema drugoga Boga osim Jednog Jedinog, i svjedočim da je Muhammed posljednji od Njegovih Poslanika. Molim Allaha dž.š., da nam čuva ovo svjedočanstvo u našim životima tako što ćemo ga dostojno živjeti.


Draga braćo, Resulullah s.a.v.s., u jednom hadisu kaže: „Primjer onoga ko spominje Allaha i primjer onoga ko ne spominje Allaha, je primjer živoga i mrtvoga.“ Svaki čovjek kojeg je Allah dž.š., počastio da Ga spozna, pa ga Allah dž.š., počastio da se Njemu odazove, treba zahvaliti Allahu na jednoj prefinjenoj, istančanoj blagodati, a to je da ti On dozvoljava da Ga dozivaš, i kada grijehe činiš. I kada smo u najtežim halovima trebamo se vraćati Allahu, i iskreno se pokajati. Čovjek prema čovjeku pogriješi, pa jedan drugog prekriže za cijeli život.


Jednog velikana su upitali: „Koji je najveći dar da ti je Allah dao?“ Rekao je: „Nakon blagodati vjere, najveća blagodat koju mi je Allah dao jeste da Ga smijem spomenut.“ Kaže Gospodar: „O vjernici, spominjite Allaha mnogo…“ Jedini ibadet koji od nas Allah traži jeste da Njega spominjemo. Kada ujutro ustanemo da Njega spomenemo, kada hoćemo jesti da jedemo u ime Njegovo. Kada ulazimo u svoju kuću da nazivamo selam, a od Allahovih imena je Selam, ne bi li Allah dao bereket, mir i spokoj u našu porodicu. Svaki belaj koji siđe, kako to ulema kaže: „Siđe zbog ljudskog propusta i svaki belaj koji Allah podigne od ljudi, podigne zato što su se Njemu vratili.“


Kada ćeš znati da dovoljno Allaha spominješ? Kaže ulema: „Gledaj insana koji se najviše u dunjaluk zaljubio, pa gledaj koliko on dunjaluk spominje, ako Allaha ne spominješ više nego što dunjaluk spominješ, onda Allaha malo spominješ.“ Koliko on spominje svoj dunjaluk i ono najbitnije, toliko ti trebaš Allaha spominjati.


Koliko je značajno spominjati Allaha kaže nam hadis Resulullaha s.a.v.s.: „Hoćete li da vas obavijestim o najboljem vašem djelu i najčišćem što možete uraditi?“ Kaže Gospodar: „Spomeni Allaha iznutra…“ Neka se biće probudi u spominjanju Allaha. Kaže dalje Resulullah s.a.v.s.: „Allah će vam zbog toga najviše stepene kod Njega dizati. Čak vam je to bolje nego da se sa neprijateljima svojim u borbi susretnete.“


Ashabi su upitali Božijeg Poslanika s.a.v.s.: „Allahov Poslaniče, reci nam šta je najčišće kod Allaha?“ Kaže Resulullah: „Zikrullah, spominjanje Allaha i borba na Allahovom putu“, jer je propisana radi zikrullaha. Kada te sprečavaju da Allaha spominješ, dužan si da se suprostaviš. Čak u trenutku borbe kaže Gospodar: „O vjernici, kada se sa neprijateljem na bojnom polju sukobite, budite postojani, Mene mnogo spominjite u tom trenutku.“


Karakteristika licemjera je kako nam to Gospodar u Kur'an-i-Kerimu kaže: „Oni Allaha spominju samo malo…“ Bježati od licemjerstva može samo insan koji Allaha mnogo spominje, koji druge ljude podsjeća na Allaha dž.š.. Resulullah s.a.v.s., je rekao: „Najdraže Allahu djelo je da tvoj jezik Njega stalno spominje.“ Da tvoje srce stalno Njega spominje.


Završit ću sa jednim detaljem jednog velikana među ulemom. Spominje se da je ostavio na stotine učenika iza sebe, na desetine knjiga iza sebe. Kaže se da kada je ljudima govorio kao da je ispred njih bio džennet i džehennem, tako im je znao približiti i prenijeti. Kada je preselio nekoliko njegovih učenika su ga vidjeli u snu i pitaju ga: „Šta je bilo s tobom?“ Kaže: „Tako mi Allaha, prepao sam se.“ Upitali su ga: „Što si se prepao?“ Odgovorio je: „Sve što sam radio bilo je primjesa da se kaže da sam učen“, pa su ga učenici ponovno upitali: „Vidimo te lijepom ruhu, kako ti je Allah oprostio?“ Kaže: „Kada sam vidio da sam u velikoj opasnosti uzeo sam svoj jezik i rekao, Gospodaru moj, nemoj kazniti jezik koji o Tebi lijepo priča.“ I Gospodar mu je zbog toga oprostio.
Molim Allaha dž.š., da naši jezici samo lijepo govore. Posebno da govore ono što je najljepše, da Allaha spominju. Od Njega smo došli i Njemu se vraćamo. To je tačka iz koje smo izašli i tačka u koju se vraćamo. Kada god spomenete Allaha, znajte da ste oteli dio svoje prolaznosti i ako Bog da poklonili svojoj vječnosti. Dženent je vječan, ko će dobiti džennet? Onaj ko Allaha vjeruje i Njega spominje. Resulullah s.a.v.s., bi u svakom stanju Allaha spominjao. Molim Allaha dž.š., da i mi takvi robovi budemo.

DRUGA HUTBA Spominjimo Allaha i zahvaljujmo Mu


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammed, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.


Draga braćo, trebamo napraviti svoj plan šta ćemo raditi u mjesecu Ramazanu. Šta ćemo raditi, koliko ćemo se sa Kur'anom družiti, hoćemo li obići rodbinu? Najviše od svih ljudi je planirao Resulullah s.a.v.s., a onda kada sve isplanira kaže: „Oslanjam se na Gospodara.“ Ono što je nama Gospodar dao da isplaniramo, trebamo isplanirati, uspjeh dolazi od Allaha dž.š..


U kontekstu zikra, spominjanje Allaha, najvredniji zikr je učenje Kur'ana. To je direktna Božija riječ. Svaki put kada kažemo Elhamdulillah, Allah Uzvišeni kaže: „Ovo Mene Moj rob spominje i Meni zahvaljuje.“ Kada hvališ Allaha Milostivog Samilosnog, Allah kaže: „Gledaj kako Mene slavi“, ne slavi dunjaluk.
Molim vas da povedemo računa o svom odnosu prema Kur'anu. U jednoj predaji se kaže: „Koga Kur ‘an spriječi da moli Allaha“, u smislu zauzetnosti učenja Kur'ana, „Allah će mu dati najbolje što je mogao tražiti.“ Planirajte da ovaj Ramazan bude od prošlog, jer takav je vjernik, njemu je sutra bolje od danas, i danas bolje nego jučer, sve dok se sa Allahom ne susretne.


Molim Allaha da nas počasti da takvi insani budemo.

IZABRANI CITAT


Svaki čovjek kojeg je Allah dž.š., počastio da Ga spozna, pa ga Allah dž.š., počastio da se Njemu odazove, treba zahvaliti Allahu na jednoj prefinjenoj, istančanoj blagodati, a to je da ti On dozvoljava da Ga dozivaš, i kada grijehe činiš. I kada smo u najtežim halovima trebamo se vraćati Allahu, i iskreno se pokajati. Čovjek prema čovjeku pogriješi, pa jedan drugog prekriže za cijeli život.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter