Savjeti i poruke sure En-Nisa

Hutba – Bakijska džamija, 12.09.2014.

Zahvala Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga najvećim imenom Njegovim da nas počasti da te blagodati čuvamo zahvalnošću, i da nas zaštiti od dana kada ćemo neku od blagodati spoznat samo zato što smo je izgubili. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molimo Gospodara da nas počasti da budemo od onih robova Njegovih koji kada gledaju vide, kada slušaju čuju, kada jezik upotrijebe Njega spominju, i koji su u svakom svom djelu Gospodaru odani.


Draga braćo, i dalje se družimo sa Ibn Abbasovom rečenicom da je za ummet Islama bolje osam ajeta od svega na zemlji. Tih osam ajeta nalaze se u suri En-Nisa, sura koja se zove „Žene“, kako bismo znali kako tretirati svoje majke, svoje supruge, svoje kćeri, kako odgajati generaciju koja je odana Uzvišenom Gospodaru. Ibn Abbas kaže „Da su nam bolji, ako ih pravilno razumijemo i uvedemo u svoj život, od svega što je na ovom svijetu.“


Prvi je kur'anski ajet; „Zaista Allah želi da vam olakša…“ Svako ko vjeru prikazuje drugačijom, direktno se suprostavlja ovom kur'anskom ajetu.
Drugi kur'anski ajet je ; „Allah želi da vam pokajanje primi…“ Da vaš povratak Njemu primi. Svako onaj ko ljude udaljava od Allaha dž.š., i govori kako su Njegova vrata zatvorena, direktno se suprostavlja ovom ajetu.
Treći kur'anski ajet: „Allah želi da vam pojasni…“ Hvala Gospodaru, imamo Kur'an koji čitamo, imamo sunnet hazreti Pejgambera s.a.v.s., koji čitamo i primjenjujemo u svom životu. Svako onaj koga je Allah počastio da se odazove Allahu, u biti prihvatio je ono što Allah želi da nam pojasni. Da je nama noć i dan jednako jasna, jer u noći ti treba svjetlost kako bi vidio, po danu se vide stvari, ali noći ne.
Zatim smo spomenuli kur'anski ajet; „Zaista će vam Allah ove druge manje grijehe oprostit…“ Ako budete izbjegavali najveće grijehe, koje vam Allah zabranjuje poput lažnog svjedočenja, Njemu pripisivanja druga, poput krađe, bluda, poput svih tih nekih velikih stvari koje rastaču tvoj identitet i tvoju dušu, i tvoje srce prije nego što rastaču društvo.
U petom ajetu Gospodar kaže: „Allah vam naređuje da emanete dajete onima koji su ih dostojni…“ Mnogi od naših problema u životu, kada se povjeriš stomatologu ili ljekaru koji nije dostojan, napravio si sebi problem, a zamisli kada si postavio stomatologa ili ljekara, ili nekoga ko je namjesnik u državi, ko je namještenik u općini, ko radi na nekoj odgovornoj funkciji, a nije dostojan te funkcije, tu je da samo sebe zbrine, i svoju porodicu da zbrine, zamisli šta si napravio?
Šesti kur'anski ajet gdje Allah kaže: „Zaista Allah neće oprostiti da Mu bilo šta ravnim smatra, a druge grijehe Allah će oprostiti kome On hoće…“ Radosno je srce svakoga vjernika, jer svi znamo svoje stanje, stanje svojih djela, stanje svoga života kojeg smo proživjeli, mnogih stvari se stidimo i ne bismo voljeli da ih ikada vidimo. Zato molim Allaha, Gospodaru pokrij naše sramote dok hodimo zemljom, i pokrij naše sramote kada nas u zemlju spuste, i pokrij naše sramote na Dan kada ćemo pred Tobom biti. „Zaista Allah neće oprostiti da Mu se iko ravnim smatra, druge grijehe Allah će oprostiti kome hoće.“


Draga braćo, postoje stvari koje čovjek pod svaku cjenu mora izbjeći. Kada imaš cilj da ideš negdje, ako si sjeo u dobar autobus ili voz koji ide prema tom tvom cilj, šta god da se desi u tom autobusu ili vozu, dokle god ideš prema svome cilju, manje je, ali ako ideš za Zenicu, pa sjedeš u voz ili autobus koji ide za Mostar, ti si potpuno pogriješio.Isto tako dragome Bogu pripisivati druga, kazati da je Njemu išta ravno. Njemu smatrati ravnim novac, imetak, poziciju, sebe, svoju strast, bilo šta smatrati Allahu ravnim, to automatski znači poništavanje svega dobroga što uradiš. Osmjehneš se prijetelju, imaš nagradu, jer u Allaha vjeruješ, ako u Njega ne vjeruješ, onda nemaš nagradu. Daš sadaku, ako Allaha vjeruješ imaš nagradu, ako Njemu druga pripisuješ, nemaš nagradu.


Hadis koji sam odabrao i njime ću završiti. Želim da naglasim da svaki put moje čitavo biće uživa u svakoj riječi ovog hadisa. Kaže Božiji Poslanik s.a.v.s.: „Uzvišeni Allah kaže: „Sine Ademov, dokle god ti Mene budeš zvao i Meni se nadao, sve što učiniš od grijeha, ako Mene zoveš, Meni se vraćaš, Ja ću ti oprostit, i neću tome nikakvu pažnu posvetit.“ I zadnja rečenica, „Sine Ademov, kada bi imao grijeha koliko je zemlje, a zatim dođeš Meni, a nikoga Mi ništa nisi smatrao ravnim, onoliko koliko je te iste zemlje grijeha, Ja bi ti donio oprosta i oprostio ti.“


Molim Gospodara da nas uvede u ove odaje. Molim Gospodara da nam oprosti grijehe. Molim Gospodara da pokrije i naše sramote iznad zemlje, da nas pokrije kada nas spuste u zemlju i da pokrije naše sramote na Dan kada ćemo pred Njega stati. Gospodaru, ni jedno djelo nije malo ako Ga ti primiš, pa primi naš dolazak. Molimo Te oprosti naše grijehe od džume do džume. Zaista Ti si onaj koji praštaš i na pravi put upućuješ, molimo Te, uputi nas.

DRUGA HUTBA Strpljivost u iskušenju


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu s.a.v.s., časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.


Draga braćo, ono što nas ulemma uči jeste da najteže situacije iz ljudi izvade ono što je u njima duboko zakopano. Nesreća koja se desila našoj braći u rudniku u Zenici, meni je opet vratila u onim najtežim trenucima nadu. Kada čovjek pogleda koliko samo nemorala ima, pa onda posluša onu majku koja kaže, „Ovo ja bila Allahova volja i određenje i mi je prihvatamo“, ne može insan da to ne spomene. U tim situacijama kada gube najvoljenije osobe, ovaj mali muslimanski narod govori samo ono sa čime je Allah dž.š., zadovoljan, to nije nimalo lahko i hvala Allahu pa mi imamo takve u narodu svome.

Drugu stvar koju sa vama želim podijeliti, draga braćo, razmišljajmo je li nam ona plaća koju primamo halal? Pogledajte te ljude koji siđu gotovo kilometar pod zemlju, rade najteže poslove, a onda pogledajmo ljude, čiji je jedini posao da pročitaju novine i popiju kafu , misle da stavljaju svojoj djeci halal opskrbu. Razmišljajte o tome.


Hasan el Basri je rekao: „Vjernik može u jednom danu kroz sedamdeset stanja preispitivanja sebe proći, a munafik, licemjer će sedamdeset godina živjeti u jednom stanju.“ Ovaj događaj je prilika da se zaista svi mi zapitamo slijedeće. Prvo, koliko je halal opskrba naša. Drugo, koliko te halal opskrbe ode upravo onima koje evo sada opet imamo u Zenici, jetimima, onima u potrebi, onim Božijim robovima čija možda nafaka nije kao moja i tvoja.

Zaista je ponosan insan, pa imamo takav sabur, takve hanume, takve majke, takvu djecu, koja tako dočekuju jednu vrlo tešku sudbinu, koja nosi sa sobom, ako Bog da i insan se strpi, džennet. Molim Allaha dž.š., da se preispitujemo na ovaj način.

DOVA


Gospodaru naš počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru najvećim Te imenom molimo, neka naša opskrba halal bude. Gospodaru počasti nas, da ne jedemo pravo siročadi. Gospodaru počasti nas, da ne jedemo pravo udovica.
Gospodaru molimo Te, da naša opskrba i opskrba naših porodica halal bude. Gospodaru neka među nama niko nesretan ne bude. Najvećim Te imenom molimo počasti nas, da nikada Tebi nikoga ravnim ne smatramo. Gospodaru počasti nas, da budemo skloni od grijeha dok smo na zemlji, oprosti nam grijehe kada nas spuste u zemlju, i uvedi nas u džennet kada nas Ti proživiš. Najvećim Te imenom molim, smiluj se roditeljima našim, smiluj se braći i sestrama našim, smiluj se porodicama našim, smiluj se ummetu našem.
Pomozi ummet islama na svakom mjestu. Počasti nas da svojim riječima i djelima pomažemo ummet Tvoga miljenika Muhammeda s.a.v.s.. Gospodaru molimo Te da mi nikada ne obrukamo ummet Muhammeda s.a.v.s.. Neka nam nafaka halal bude.
Počasti nas Gospodaru, korisnim znanje kojim ćemo razlučiti šta je halal, a šta je haram. Gospodaru molimo Te, neka naš skup bude mubarek, neka naša razilaženja nakon džume budu mubarek, i neka nam svi grijesi budu oprošteni, najvećim Te imenom molimo.

IZDVOJENI CITATI


Kaže Božiji Poslanik s.a.v.s.: „Uzvišeni Allah kaže: „Sine Ademov, dokle god ti Mene budeš zvao i Meni se nadao, sve što učiniš od grijeha, ako Mene zoveš, Meni se vraćaš, Ja ću ti oprostit, i neću tome nikakvu pažnu posvetit.“ I zadnja rečenica, „Sine Ademov, kada bi imao grijeha koliko je zemlje, a zatim dođeš Meni, a nikoga Mi ništa nisi smatrao ravnim, onoliko koliko je te iste zemlje grijeha Ja bi ti donio oprosta i oprostio ti.“ Molim Gospodara da nas uvede u ove odaje. Molim Gospodara da nam oprosti grijehe.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter