Pripremajmo se za Ramazan!

Hutba – Bakijska džamija, 30.05.2014.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga da nas počasti da blagodati Njegove spoznajemo kroz njihovo trajanje i dočekujemo sa zahvalnošću srca i tijela naših. Molimo Ga najvećim imenom Njegovim da nas sačuva od toga da neku od blagodati spoznamo samo zato što smo je izgubili. Svjedočim da nema drugoga Boga osim Jednoga Jedinoga, Uzvišenog Stvoritelja nebesa i zemlje, Gospodara i Održavatelja kosmosa. Svjedočim da je Muhammed posljednji Božiji Poslanik. Molim Gospodara da ovo svjedočanstvo u svojim životima živimo i sa ovoga svije Gospodaru sa ovim svjedočanstvom dođemo.

Draga braćo, od mjeseca Ramazana nas više ne dijele mjeseci, nego dani i sedmice, i već sada brojimo koliko je ostalo do Ramazana. Kada bi ušli u mjesece Redžeb i Ša'ban, plemeniti ashabi bi molili Gospodara da ih poživi da dočekaju mjesec Ramazan. Redžeb i Ša'ban su posebni mjeseci. Mjeseci kada počinjemo svoje pripreme za doček jednog od najposebnijih gostiju u našem životu, a to je mjesec Ramazan. U mjesecu Redžebu je Gospodar propisao namaz prilikom Miradža, uzdizanja Božijeg Poslanika na nebesa.


Detalj koji na početku hoću sa vama da podijelim jeste stav Musaa a.s., prema nama, prema ummetu Muhammeda s.a.v.s.. Na prvim nebesima Resulullah je susreo Adema a.s., na drugim Isaa a.s., i Jahja a.s., na trećim Jusufa a.s., na četvrtim Idrisa a.s., na petim nebesima Haruna, na šesti nebesima Musa a.s., i na sedmim nebesima Ibrahima a.s..


U jednoj predaji se kaže da je Musa a.s., vidio jedan veliki ummet i upitao je Gospodara: „Gospodaru je li to moj ummet?“ Tada mu je Gospodar kazao: „Ne, ovo je najbrojniji ummet, to je ummet Muhammeda s.a.v.s..“ Na Miradžu se Resulullah vraćao sa pedeset namaza. Kaže mu Musa a.s.: „Božiji Poslaniče Muhammede, šta ti je Gospodar stavio u obavezu“, kaže Resulullah: „Pedeset dnevnih namaza“, kaže mu Musa a.s.: „Neće to tvoj ummet podnijeti. Vrati se i zamoli Allaha da ti olakša!“ Zamisli to srce, i kada donesemo salavat na Resulullaha s.a.v.s., svim Poslanicima taj salavat pošaljimo, posebno Musau a.s.. Ponovno je se vratio Muhammed sa četrdeset namaza, pa mu je Musa a.s., rekao: „Ponovno se vrati Muhammede. Hoću da tvoj ummet bude brojniji od mog ummeta.“


Zamisli čovjeka koji želi tuđoj djeci više nego što želi svojoj. Zamisli čovjeka koji se raduje svakom uspjehu vjernika kojeg vidi pred sobom. To je edeb Pejgambera. To je njihov odnos prema stvarima, jer Pejgamberi znaju da Allah sve daje. Kada vjeruješ da sve Allah daje, onda se raduješ kada nekome da više nego što je tebi dao, jer samo On zna zašto ti je dao onoliko koliko ti je trebalo. Da ti je dao više možda bi se ti pokvario. Vraćao je se Muhammed s.a.v.s., dok nije propisano pet namaza. Kaže Gospodar u tom trenutku: „Kod Mene se riječi ne mijenjaju, jeste pet namaza, ali vrijede koliko pedeset namaza.“ Kada insan propusti sabah namaz, nije propustio jedan namaz, nego je zaboravio i zapostavio spominjane Allaha deset puta. Kada propusti jedan namaz, kao da je propustio deset namaza.

Drugi detalj koji hoću sa vama da podijelim jeste izreka Hasana El Basrija: „Čovječe ti si samo dan, kada ti ode jedan dan života, otišao je dio tebe. Ako je otišao dio, znaj da će uskoro otići sve.“ Sve ono što se može umanjiti sutra će otići. Ashabi su u mjesecu Ša'banu prikupljali dove koje bi učili u Ramazanu. Najbolji podsjetnik je da već danas sebi počnete zapisivati koje dobro ćete uraditi u Ramazanu. Kažu ashabi: „Mi smo u Ramazanu učili te dove, ne bi sljedeći Ramazan došao, a da nam Allah ne bi sve dove uslišao.“


Pripremati se za Ramazan je sastavni dio življenja atmosfere Ramazana. Jedna od najboljih formi dočeka mjeseca Ramazana jeste da se što prije počnemo za njega pripremat. Molim Gospodara da cijenimo Njegove blagodati, posebno blagodat vremena. Molim Gospodara da nas počasti da dočekamo Njegovog gosta onako kako dolikuje. Molim Ga najvećim imenom Njegovim da dočekamo Ramazan i da nam dove budu primljene.

DRUGA HUTBA vrijednost učenja sure Ihlas


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovo miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.
Jedan od ashaba Resulullaha s.a.v.s., je poslan u jedan vojni pohod. Svaki put bi imamio onim vojnicima koji su bili sa njim, i učio im nešto od Kur'ana i svaki puta bi završavao sa surom Ihlas.
Došli su kod Resulullaha s.a.v.s., i upitali ga: „Šta on radi?“ Božiji Poslanik im je rekao: „Upitajte ga zašto to radi.“ Došli su do njega i upitali ga: „Zašto stalno učiš suru Ihlas?“ Odgovorio im je: „To je opis Allaha dž.š., i ja tu suru volim.“ Tada mu je Resulullah s.a.v.s., rekao nešto što će obradovati svakoga od vas, kaže: „Obavijestite da njega Allah voli“, a u drugom rivajetu hadisa stoji: „Tvoja ljubav prema toj sure će te uvesti u džennet.“
U Ramazanu je prilika obnoviti svoju vezu sa Kuranom. Molim Gospodara da nas počasti da to radimo.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru naš, najvećim Te imenom molimo, da nam podariš bereket u mjesecu Šabanu. Najvećim Te imenom molimo, počasti nas Ramazanom i džennetom.
Počasti nas Gospodaru, da dočekamo mjesec Ramazan. Najvećim Te imenom molimo, smiluj se svima onima koji neće dočekati Ramazan. Gospodaru, počasti nas da činimo dobro dokle god smo živi. Počasti nas svakim dobrom, i zaštiti nas od svakoga zla.
Gospodaru, podari nam bereket u vremenu. Gospodaru, podari nam bereket u porodicama našim. Gospodaru, smiluj se nama i roditeljima našim. Molimo Te, da bolesne izliječiš, da odsutne kućama njihovim vratiš. Molimo Te Gospodaru, pomozi ummet Muhammeda s.a.v.s., na svakom mjestu.

IZDVOJENI CITATI


Na Miradžu se Resulullah vraćao sa pedeset namaza. Kaže mu Musa a.s.: „Božiji Poslaniče Muhammede, šta ti je Gospodar stavio u obavezu“, kaže Resulullah: „Pedeset dnevnih namaza“, kaže mu Musa a.s.: „Neće to tvoj ummet podnijeti. Vrati se i zamoli Allaha da ti olakša!“ Zamisli to srce, i kada donesemo salavat na Resulullaha s.a.v.s., svim Poslanicima taj salavat pošaljimo, posebno Musau a.s..
Ponovno je se vratio Muhammed sa četrdeset namaza, pa mu je Musa a.s., rekao: „Ponovno se vrati Muhammede. Hoću da tvoj ummet bude brojniji od mog ummeta.“
Zamisli čovjeka koji želi tuđoj djeci više nego što želi svojoj. Zamisli čovjeka koji se raduje svakom uspjehu vjernika kojeg vidi pred sobom. To je edeb Pejgambera. To je njihov odnos prema stvarima, jer Pejgamberi znaju da Allah sve daje.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter