Povod posta, mudrosti posta i pravni tretman posta

Povod za obaveznost ramazanskog posta je svjedočenje dijela mjeseca u kojem je osoba u stanju postiti. To je kroz viđenje mjeseca ili znanje da je nastupio mjesec ramazan. Svaki dan od ramazana je povod da se on posti, pa onaj ko primi islam ili postane punoljetan, obaveza je da posti ono što mu je preostalo, ali ne i da naposti ono što je prije toga bilo.

Sastavni dijelovi posta

Sustezanje od zadovoljavanja strasti stomaka i stidnog organa i sve ono što se vezuje za navedeno, poput uzimanja lijeka od nastupanja zore do zalaska sunca. Tretman posta je da ukoliko osoba to ispuni da je sa sebe skinula obavezu, bez obzira da li je to vadžib, obavezivanjem posta od Uzvišenog Allaha poput mjeseca ramazana ili kada se rob sam obaveže poput posta zavjeta, a nagradu dobija kao dar od Uzvišenog u ovom drugom slučaju. Ukoliko je zabranjen post, poput posta na dan kurban bajrama, njegov pravni tretman kod hanefija je da je valjan, ali je osoba izašla iz onoga što je uobičajeno i počinila je grijeh jer je ostavila Allahovo čaščenje predviđeno za taj dan.

Imam Šafija kaže da nije ispravan post na dan kurban bajrama, niti na prvi dan ramazanskog bajrama, niti u danima tešrika.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter