Poruke bitke na Bedru

Hutba – Bakijska džamija, 03.07.2015.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molimo Gospodara najvećim imenom Njegovim, da nas počasti džennetom, i svakim djelom koje džennetu približava. Molimo ga, da nas sačuva vatre, i svakoga djela koje približava vatri.


Draga braćo, jedna od najznačajnijih bitki u povijesti Islama jeste bitka na Bedru. Po mišljenju velikog broja alima, to je najznačajnija bitka koja je se desila. Dova koju je Resulullah s.a.v.s., učio pred samu bitku na Bedru glasi: „Gospodaru, ako ova mala skupina izgubi, Tebi neće imati ko robovati.“ Dan Bedra se zove i dan Furkana. Dan kada je Allah za sva vremena razdvojio istinu o neistine.


Dvije su kraljice ljudskih osobina, zahvalnost i strpljivost. Ramazan je mjesec strpljivosti. Ramazan je mjesec koji nas uči da budemo strpljivi. Pred samu bitku ashabi su sjedili sa Resulullahom s.a.v.s., onda je Resulullah s.a.v.s., uzeo kamenčiće. Bacio je jedan kamenčić i rekao: „Ovdje će poginuti taj i taj od neprijateljskih vojnika“, zatim je bacio drugi kamenčić i rekao. „Ovdje će poginuti taj i taj.“ Kažu plemeniti ashabi: „Nakon bitke otišli smo i vidjeli neprijatelje tačno na onim mjestima gdje je Resulullah bacio kamenčiće.“ Kaže Uzvišeni Gospodar: „Zaista vas je Gospodar pomogao na Bedru, a vi ste bili malobrojni. Budite svjesni Boga, da biste se zahvalili Bogu…“


I kada god je muslimana malo, to je dodatni razlog da učimo što srčanije dove, da nas Allah sačuva, da nam da, da budemo dovoljno organizirani, pametni, mudri, čestiti, da opstanemo u teškim ambijentima i kontekstima.


Kada sjednete večeras pred sofru, sjetite se da na hiljade muslimana danas nemaju tu istu sofru, možda čak ni sličnu. Od pedeset i pet miliona izbjeglica na svijetu, blizu pedeset miliona su muslimani. Kaže dalje Gospodar: „Zar vam neće biti dovoljno da vas Gospodar pomogne sa tri hiljade meleka. Bit će vam dovoljno, ako se budete strpili i ukoliko budete Allaha svjesni…“ Tada je Allah dž.š., spustio meleke, oni učvršćuju srca vjernika. Vjernik u trenutku iskušenja se tako ponese, da to nadilazi sve zakonitosti koje su postavljene među ljudima.


Draga braćo, kada gledate bitku na Bedru, ona je značajna jer je promjenila tok čovječanstva. Značaj jednog događaja vrednuje se po utjecaju na kompletnu ljudsku povijest. Nakon bitke na Bedru, vi imate stvarnost koja se zove vjerom onih koji žive na vjeri Pejgambera, onih koji žive vjeru u jednoga Boga.


Također, želio bih navesti jedan detalj sa bitke na Bedru, i time ću završiti. Jedan od ashaba je pred samo preseljenje bio u krilu Božijeg Poslanika s.a.v.s., jer je bio teško ranjen. Upitao je Božijeg Poslanika: „Božiji Poslaniče, jesi li ti zadovoljan sa mnom?“ Jer zna da ako je Poslanik zadovoljan sa njim, i Allah je zadovoljan. Čak su ashabi Božijem Poslaniku znali reći: „Vidjet ćeš Božiji Poslaniče od mene, ono što će tvoje oči učiniti sretnim.“ Onda je Resulullah s.a.v.s., rekao: „Gospodaru moj, Tebe za svjedoka uzimam, da sam ja sa njim zadovoljan.“


Neka te to vodi, neka te vodi želja da onaj drugi dio Kelime – i -šehadeta, da ako živimo Njegovim stilom, Njegovim načinom, je li Poslanik zadovoljan, jer ako je Poslanik zadovoljan, onda je i Uzvišen Gospodar zadovoljan. On je nama preko Poslanika s.a.v.s., pokazao kako trebamo živjeti. Molim Gospodara da nas u tome pomogne.

DRUGA HUTBA „Nemojte poništavati svoja dobra djela“


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Gospodaru naš, ne prepusti nas samima sebi, ni koliko je treptaj oka.


Draga braćo, Resulullah s.a.v.s., je prošao pored jedne žene koja je plakala nad mezarom svoga sina. Rekao joj je: „Strpi se.“ Onda je ona njemu reka, a nije znala da se radi o Božijem Poslaniku: „Ne znaš ti šta je mene zadesilo.“ Kada je Resulullah s.a.v.s., otišao kazali su joj: „Robinjo Božija, ono je Resulullah Božiji poslanik.“ Ona je potrčala za Božijim Poslanikom i rekla: „Božiji Poslaniče, osjetila sam tegobu veliku.“ Tada je Resulullah s.a.v.s., kazao: „Znajte da je stpljenje kod prvog udarca.“


Kada doživiš prvi udarac, tome nas uči post, prvo se Allaha sjetiš, onda doneseš salavat na Poslanika, i onda procjeniš šta trebaš da uradiš.
Čuo sam jednu priču koju hoću sa vama da podijelim. Jedan čovjek je hizmetio svoju majku dvadeset punih godina, bila je hasta, gotovo nepokretna. Jedan dan majka je bila nešto neraspoložena, a on je bio pritisnut svojim dunjalučkim poslovima, ušao je kod majke i ona mu je kazala nešto što je njega naljutilo, povisio je svoj glas na svoju majku. Majka je rekla: „Dobro sine, ako ja tebi smetam, odoh ja kod tvoga brata, on me odavno zove.“ Sutradan je brat došao, odveo svoju majku sebi, a prekosutra je majka preselila.


Koliko znači samo jedan trenutak strpljenja. Kaže Gospodar: „Nemojte poništavati svoja dobra djela…“ Uvjet da se to ne desi jeste da imaš izgrađen karakter. Prva karakterna osobina koja se traži od nas jeste da budemo strpljivi. Druga i najbitnija jeste, da budemo zahvalni Allahu. Molim Allaha dž.š., da takvi budemo.

IZDVOJENI CITATI


Koliko znači samo jedan trenutak strpljenja. Kaže Gospodar: „Nemojte poništavati svoja dobra djela…“ Uvjet da se to ne desi jeste, da imaš izgrađen karakter. Prva karakterna osobina koja se traži od nas jeste da budemo strpljivi. Druga, i najbitnija jeste, da budemo zahvalni Allahu. Molim Allaha dž.š., da takvi budemo.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter