Odnos prema ženama

Hutba – Bakijska džamija, 12.02.2016.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru. Hvala Mu na neizmjernim blagodatima Njegovim. Molimo Ga da nam čuva blagodat vjere u našim srcima, da nas počasti dokle god smo živi da Njemu odani budemo, a u trenutku smrti Njemu jedinstvo svjedočimo. Salavat i selam Njegovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molim Allaha, dž.š., da sve trenutke tjeskobe koje osjetimo na ovome svijetu, poklonimo onim trenutcima kada nam treba Allahova pomoć u tjeskobi kabura, i u tjeskobi polaganja računa. Gospodaru, počasti nas strpljenjem i nagradi nas strpljenjem. Sačuvaj nas od svega što nas tišti i počasti nas da budemo široki u svojim pogledima i dušama.

Draga braćo, jedan je pjesnik kazao: Onoliko koliko čovjek ima znanja, toliko će biti Allaha, dž.š., svjestan i Njega se bojati, i odgovornosti pred Njim se bojati. ‒ te: Nemoj nikada reći za onoga ko nema straha od odgovornosti pred dragim Bogom da je ulema ili učen. Jedna od suštinskih stvari koje čovjek treba u džamiji uzeti, a u životu živjeti, jeste svijest o Uzvišenom Gospodaru. Ta svijest će se manifestirati kroz primjenu ovih ajeta koje Gospodar započinje sa: O vjernici….


Današnji ajet je usko vezan za čovjekovu svijest o Allahu, ali manifestaciju te svijesti prema jednoj kategoriji koja traži posebnu pažnju. Jedan njemački sociolog je analizirajući ljudska društva kroz povijest kazao jednu briljantnu rečenicu: Ako želiš da znaš kakvo je jedno društvo, gledaj kako se odnosi prema svojoj omladini i gledaj kako se odnosi prema onima slabima u tome društvu.

Uzvišeni Gospodar kaže: O vjernici, nije vam dozvoljeno da žene nasljeđujete na silu, nemojte slušajno da vršite na njih pritisak, da uzete nešto od onoga što ste im dali kroz život, izuzev kad je razvod braka do žene… Kada insan učini pokazani neposluh u smislu razvrata. Nastavlja Gospodar: Prema suprugama vašim, živite sa njima uz dobročinstvo… ‒ i završava se ajet: Ako vam nekada mrske postanu? Možda će vam nekada nešto mrsko biti, a Allah će u tome što vam je mrsko, dati da se puno dobra izrodi.


Ovaj ajet ima najmanje četiri smjernice. Prvi je da moramo dobro paziti da se našim sestrama, našim kćerima, našim majkama, u smislu materijalnih prava ne uzme ono što im pripada. Ne smije insan, ponešen ovim ili onim motivom, uzeti ženskom djetetu ono što ženskom djetetu pripada. Kaže Gospodar: Nemojte nasljeđivati žene mimo njihove volje.
U hadisu Resulullah, s.a.v.s., spominje: Čovjek će sedamdeset godina živjeti, dobro činiti, a onda pred preseljenje dati prednost muškom djetetu nad ženskim djetetom. Ima razlike nakon preseljenja insana. Gotovo sva ulema kaže: Za života si dužan, koliko dadneš muškom djetetu da dadneš i ženskom djetetu. ‒ u smislu poklona, jednak moraš biti. Jedan od ashaba je rekao Resulullahu: Poklonio sam svome sinu to i t, Božiji Poslaniče, hajde da ti budeš svjedok. ‒ kaže Resulullah, s.a.v.s.: Jesi li svoj djeci poklonio kao što si i ovome? ‒ kaže: Nisam, samo njemu. ‒ kaže Resulullah: Ja laži neću da svjedočim. U drugom rivajetu se prenosi da je Resulullah rekao: Neću da svjedočim nepravdi. Čuvajte se hakka onih koji su slabi. Gospodar o stanovnicima džehennema kada govori kaže: Jeli ste imetak ženski koji ste nazor uzeli. Pohlepno ga jeli.


Druga dimenzija je kako u braku dolazi do razvoda. Često ljudi kažu svojim ženama: Puštena si! ‒ nakon toga on joj više nije muž. Mogu se vratiti jedno drugome samo pod određenim uvjetima. Ako joj drugi put kaže da ide kući svojoj, time misli da je razvedena, ona je prestala njemu biti hanuma. Ako se treći put razvede od nje, nema više, ne može mu se više vratiti dokle god se ne preuda. Kaže Gospodar: Nemojte uzimati od svojih bračnih drugova od onoga što ste im dali, ili kao mehr ili kao neki dar tokom bračnog života! Čak u jednom ajetu kaže Gospodar: One su od vas uzele tešku zakletvu. ‒ a to je da si ti ušao u brak. Jer ono što čini brak halalom u odnosu na haram, je to što ti rekao da u skladu sa onim što je Bog objavio, tebe smatram hanumom svojom. Ja tebe stilom Resulullaha uvodim u svoj život i ti mene puštaš u svoj život. To pravi razliku između halala i harama. Nemojte! Osim ako učine razvrat.

Meni je se jedan čovjek otvorio i rekao: Tako mi Allaha, da mi sve na dunjaluku dadnu, ‒ doživio je bračnu nevjeru, ‒ lakše bi mi bilo da ništa nemam, nego što sam to doživio. Zato je to toliko golemo. I molite Allaha da nas sačuva razvrata. Zato kaže ulema: Blago li onome ko Islam nosi… ‒ znači ljudima pomaže da ga pravilno razumiju. I mene i tebe islam nosi, čuva nas da ne upadnemo u takve situacije da ti je draže da si pod zemljom nego na zemlji.


Treća smjernica: Prema njima se sa dobročinstvom ophodite. ‒ odnosno, pronađite snage da vam je ibadet u kućama vašima, da vam je osmijeh prema bračnome drugu ibadet. Da u svemu tome osjetite da se Allahu, dž.š., približavate.
Posljednja, četvrta smjernica, kaže Gospodar: Ako vam nekada mrske postanu. Da nas Allah sačuva od trenutka da nam je mrsko nešto, što je Allahu neposluh. Kaže Gospodar: Možda ćete vi nešto prezirati, a Allah u tome dadne mnogo dobra. Čovjek nekada prezire stvari koje mu možda život sačuvaju.


Želio bih da zavšim današnju hutbu lijepim detaljem o jednom alimu. Njegov otac je oženio njegovu majku i nakon nekog vremena želio je da se od nje razvede, i ona mu je u tom trenutku rekla: Gledaš u mene i misliš da je svo zlo u meni sastavljeno, jesam li te nešto uvrijedila? ‒ kazao je: Možda je Allah u tebi dobro stvorio. On je se razveo od nje i otišao iz tog mjesta. Nakon dvadeset godina se vratio u džamiju u svome kraju i klanjao namaz, i u tome je vidio nekog lijepog mladića kako govori o vjeri i prema majci svojoj. Kada je mladić završio sa govorom, on ga je upitao: Čiji si ti sin? ‒ mladić mu je odgovorio: Tog i tog čovjeka, otišao je prije dvadeset godina odavde, ostavio mi je imetka i majka je mene usmjerila prema znanju i čestitosti. ‒ kaže on: Poselami majku od onoga koji je rekao, uistinu je Allah u tebi dobro stvorio. Insan ne zna koje dobro mu Allah, dž.š., može ostaviti. Ja molim Allaha da nas počasti da ovo razumijemo.

DRUGA HUTBA


Hvala dragom Allahu. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.
Draga braćo, sebe i vas podsjećam na ono što smo prije same hutbe kazali. Neka sticanje znanja, traženje znanja, neka druženje sa učenim ljudima bude nešto što je naš stil života. To nije nešto što se u jednom periodu života živi, i onda se čitavog života koristi. Učenje je otvoren proces i ono traje dok je insan živ.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Molimo Te, Gospodaru, ne prepusti nas samima sebi ni koliko treptaj oka. Počasti nas da Tebe svjesni budemo. Počasti nas da dobro u životu činimo. Molimo Te, Gospodaru, da budemo svjesni Tebe u svemu što radimo. Počasti nas da se čuvamo harama. Počasti nas halal imetkom. Neka naše dovu budu primljenje kod Tebe.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter