Najdraže djelo Stvoritelju

Hutba – Bakijska džamija, 04.11.2016.

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu na Njegovim neizmjernim blagodatima. Hvala Gospodaru Koji nas je stvorio. Hvala Njemu Koji nas je uputio. Molimo Ga da nas uputi i na uputi učvrsti. Salavat i selam Njegovom Poslaniku i miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Svjedočim da nema drugog Boga, sem Jednoga Jedinoga. Svi naši grijesi pored ovog svjedočanstva su maleni dokle god Njega vjerujemo i Njemu se okrećemo. Svjedočim da je Muhammed, s.a.v.s., pečat svih poslanika. Molim Allaha, dž.š., da vama i meni ovo svjedočanstvo čuva u našim životima. Da budemo dostojni da se zovemo muslimanima. Da nas proživi Gospodar u drušvu vjernika, i milošću i šefaatom Njegovog Miljenika uvede u džennet.


Čovjek kao biće, draga braćo, sastavljen je od nekoliko elemenata, koji ga uvijek podsjećaju na stvaranje kojim ga je Allah počastio. Stvoren je od zemlje, koja ga vezuje i u koju ga ukopaju kada preseli. Stvoren je od onih stvari koje mu je Gospodar dao na dar od duše, ima elemenat srca, ima elemenat intelekta. Sve ono što nam je Allah dao traži da se nahrani. Zato Allah, dž.š., želi od vjernika i vjernice, da sve elemente svoga bića jednako paze, i nikada da zaborave, da se Allahu u svemu tome moraju okrenuti. Današnja hutba vezana je za ono što ulema naziva vrlo lijepom sintagmom, hrana srca, ako srcu svom ne dadneš tu hranu, ono će uvijek ostati gladno. Uzvišeni Allah u Kur'ani-kerimu kaže: O vjernici, Allaha mnogo spominjite…


Niti jedan ibadet se ne narađuje kao zikr. Nigdje nema u Kur'anu i Sunnetu da se govori samo klanjajte, mnogo klanjajte. Resulullaha, s.a.v.s., kada su upitali: Šta je Allahu najdraže djelo?‒ kaže: Da stalno Allaha, dž.š., spominješ. U svome biću hraniš svoje srce, čistiš svoju dušu, svoje tijelo podsjećaš kome se vraća: Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.


U sljedećem ajetu Gospodar kaže: Njega veličajte jutrom i večerima. Ono što određuje vjernika jeste, da kada ujutro ustane, on razmišlja o svojoj misiji, o svom Gospodaru, i naveče kada isprati dan, on razmišlja o činjenici da će se Gospodaru vratiti.


Kome čovjek robuje? Kaže ulema: Ono na što prvo pomisliš kada ujutro ustaneš, i ono na šta zadnje misliš kada legneš spavati, tome robuješ. Veličajte Allaha jutrom i večerima! Započnite svoj dan sa spominjanjem Allaha i završavajte svoj dan sa spominjanjem Allaha. Većina ljudi sebe veliča, pa često ljude čujemo kako kažu, ja uradio, ja zaradio. Veliča koga? Veliča samoga sebe. Onaj ko se sjeća Allaha, koga veliča? Veliča Allaha. Jer je svjestan da ima i drugih koji su radili pa nisu zaradili što je on zaradio, ima i drugih koji su trčali, pa nisu uspjeli ono što si ti uspio. Ko ti je otvorio? Allah. Veličajte Njega! Insan gleda kroz prozor vjernika, a munafik gleda u ogledalo, misli da je on to uradio. U trećem ajetu Allah, dž.š., kaže: Allah je taj koji na vas donosi salavat i Njegovi meleki, da vas izvede iz tmina u svjetlo. ‒ odnosno, i kada si u najtežoj situaciji, ti znaš kako da postupiš, zašto? Jer imaš dva elementa. Prvi; Allaha spominješ, drugi; Njega hvališ i Njega veličaš. I Allah te učvršćuje s tim što te On spominje, i Allah te učvršćuje s tim što te meleki spominju, i ako se desi opet greška, mi se Allahu okrenemo ‒ A Allah je prema vjernicima milostiv. Dakle, i ako se desi pogreška, mi se Allahu okrenemo i On nam tu grešku oprosi.


Draga braćo, tema zikrullaha, spominjanja Allaha, dž.š., spada u najznačajnije teme. Mi nećemo samo današnju hutbu govoriti o tome, nego i naredne hutbe ćemo govoriti o zikru. Danas ćemo spomenuti samo dvije stvari. Prva stvar, kaže Resulullah, s.a.v.s.: Primjer onoga ko Allaha spominje, i primjer onoga ko Allaha ne spominje, je primjer živoga i mrtvoga. Ti imaš ljude koji hodaju po zemlji, a mrtvi su, to još ne znaju. Zašto? Zato što je zanemario da spomene Onoga kome ide. Druga stvar je jedan prelijep stih: Uzvišen li je Allah, čija je spomen veličina onome koga spominje. Kada spomeneš bilo koga po nekoj pohvali, ti njega na neki način uzdižeš. Jedino Allaha, dž.š., kada spomeneš, ti dobijaš vrijednost. Kad pohvališ čovjeka, ko dobiva vrijednost? On. Kad pohvališ Allaha, dž.š., ti dobijaš vrijednost.

Ja molim Allaha da ove vrijednosti instaliramo u svoje živote. Molim Allaha, dž.š., da naši jezici Njega spominju. Da nam hrana srca bude spominjanje Allaha.

DRUGA HUTBA


Hvala Allahu, dž.š., salavat i selam Njegovom Miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Spomenut ću vrlo kratko u ovom dijelu hutbe nešto što trebamo o tome razmišljati.


Ulema nas uči da onaj ko koristi razum koji mu je Allah dao, uzme ibret iz svega. Ovo što nam je Allah dao kao dar, ne bismo smjeli zanemarivati. Trebamo čuvati ispravnu terminologiju, ispravno govorenje. Mi Bošnjaci trebamo govoriti prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, tokom agresije, i nakon Dejtona. Svaki dan razmišljam o ovoj rečenici. Koliko je samo ona duboka, zbog kur'anskog ajeta: Pripremajte za dušmane svoje, za sukob sa njima, koliko god možete.

Zbog čega? Prije agresije, tokom agresije i nakon agresije, hoće se reći da se ona nastavlja. Mi toga moramo biti svjesni. Mi moramo dati svoj doprinos. Danas se ona odvažava kroz negiranje našega jezika bosanskog, kroz ugrožavanje povratnika, kroz nagrađivanje ratnih zločinaca. Kakva je to poruka desetinama hiljada ubijenih, mučkih ubijenih? Ko je ubijen u boju, nama je drago zbog njega, Allah će ga uzeti ako Bog da kao šehida, možda će nam zagovornik biti. Njihove komšije su njih izveli iz kuće i ubili kao zadnje kukavice. Ono što nas ulema uči jeste: Pripremajte se! Mi smo u stanju iza Dejtona, agresija traje. Ekonomski se moramo boriti! Nemoj kupovati ono što proizvodi osoba koja podržava četnike i njihov projekat ovdje u Bosni! Ne smiješ to raditi. Jačaš svoga dušmana. Jačaš onoga koji će sutra tvoje dijete udariti. Zahvršit ću sa jednim pravilom: Pomoći čovjeka da učini dobro, je dobro, a pomoći čovjeka da čini loše, je loše.


Molim vas, budimo jedni drugima pomoć u činjenju dobra. Da nas Allah, dž.š., u tome pomogne.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Najvećim Te imenom molimo za svako dobro koje je kod Tebe molio Tvoj miljenik Muhammed, s.a.v.s., Gospodaru, zaštiti nas od svakog zla na ovom i na budućem svijetu. Počasti nas lahkim polaganjem računa. Molimo Te, Gospodaru, da nam najdraže djelo bude spominjanje Tebe. Zaštiti nas od svakog zla, posebno od zla nas samih. Zaštiti nas od dušmana koji nam spletkare. Počasti nas da pripremimo svu snagu, da im se suprotstavimo, da svoje živote, svoju vjeru i svoju čast zaštitimo. Gospodaru, počasti nas da nas vode najbolji među nama, a zaštiti nas od toga da nas vode najgori među nama. Počasti nas svakim dobrom i zaštiti nas od svakog zla. Najvećim Te imenom molimo, neka budemo spašeni na ovom i na budućem svijetu.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter