Ko su stanovnici dženneta?!

Hutba – Bakijska džamija, 15.05.2015.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga da nam blagodati koje nam je dao, čuva tako što će nas nadahnuti da budemo od zahvalnih robova Njegovih. Svjedočimo da nema drugoga Boga osim Njega, Jednog Jedinog. I svjedočimo da je Muhammed posljednji od Njegovih Poslanika. Molim Allaha dž.š., da nam ovo svjedočanstvo čuva u našim životima, počati nas da ga živimo svakim danom kojeg na ovom dunjaluku budemo imali, i da nas proživi u društvu onih koji su to svjedočili.


Jedne prilike je pred Resulullaha s.a.v.s., i ashabe izašao jedan čovjek. Prije nego što će se pojaviti, Resulullah s.a.v.s., je rekao: „Izlazi vam čovjek od stanovnika dženneta.“ Ashabi su gledali ko će ući na vrata. Tada je ušao jedan od muslimana na vrata. Nakon nekoliko dana opet im je Resulullah s.a.v.s., rekao: „Opet će vam izaći čovjek od stanovnika dženneta“, jer je to direktna obavijest preko meleka Džibrila od Gospodara. Ashabi su opet vidjeli istog čovjeka. Jedan od ashaba je rekao: „Odoh da vidim šta je posebno kod tog insana.“ Upitao ga je ashab: „Između mene i moga babe nešto je se desilo, pa mogu li kod tebe biti musafir večeras?“ Rekao mu je da može. Bio je sa njim i ništa posebno nije vidio. Pred sabah je ustao klanjao dva rekata, i otišao obaviti sabah namaz u džamiji. Povjerio mu se i rekao: „Nisam došao zbog babe, došao sam zbog toga jer nam je Resulullah dva puta kazao da si ti od stanovnika dženneta, pa hoću da vidim koje to posebno djelo imaš.“ Tada mu je rekao: „Tako mi Allaha ništa od onoga što već nisi vidio. Međutim, u mome srcu nema zlobe ni prema jednom insanu.“


Zloba i zavist su dva unutrašnja stanja insana koja čovjeka tjeraju da prestane biti Allahov rob, nego ga uvode u to da se on uzdiže nad drugim Allahovim robovima. Obilježavamo Isra i Miradž u tom kontekstu uzdizanja, tog noćnog putovanja kao dara. Kaže Uzvišeni: „Hvaljen je Onaj koji je dao da Njegov rob u jednom dijelu noći iz Medine ode u Kuds…“


Najveće ostvarenje onog srca koje vjeruje u Allaha dž.š., jeste da bude Allahov rob, da ostane Njemu odan. Na Isra i Miradžu ni melek Džibril nije mogao ući, nego mu je rekao: „O Allahov Poslaniče do ovdje ja mogu doći, dalje možeš ti.“ Samo njemu je melek Smrti pokucao na vrata i tražio za dozvolu da mu dođe. Nikome više do Sudnjega dana melek Smrti neće tražiti izun.


Kada govorimo o Isra i Miradžu, želio bih navesti samo tri stvari koje bi trebali znati. Ostani Allahu rob šta god da se u životu desi. Allah ti dadne imetak, Allahu ostani rob. Ulemma kaže: „Vrhunac života vjernika je da ostvari svoje ciljeve, a da ni jedan svoj princip ne pregazi.“ Dalje ulemma kaže: Prvo „Jer ako ćeš zgaziti svoj princip da dođeš do imetka, onda taj čovjek koji imetak ima nisi ti, to je neko drugi.“


Draga braćo, najveća deredža koju insan može kod Allaha dobiti jeste da ga Allah dž.š., zove Svojim robom. Zbog toga jedan pjesnik je lijepo rekao: „Ono što mi je povećalo pa sam kao planina, toliko sam sretan, i izgubio sam se, gotovo nogama svojim po zvijezdama hodim.“ Zašto? Zato što je tebe i mene Allah počastio da nas u Kur'anu zove riječima: „O robovi Moji“, da se to na nas odnosi. Suština Isra i Miradža jeste odazvati se Allahu.


Drugo što je bitno, jeste kada dolazi Isra i Miradž, kada dolazi ta počast da samo u jednom malom dijelu te noći Resulullah iz Medine ode u Kuds i doživi da kao imam klanja svim Poslanicima. U Mekki su se svi putevi zatvorili, Resulullah s.a.v.s., odlazi u Taif, priča Zejd koji je bio sa njim: „Pozvao ih je na najljepši način, a zatim su ga kamenovali, bio je sav u krv. Zaklonili smo se u jedan od skloništa Taifa, tu je bio jedan dječak koji nam je dao nešto da se osvježimo, i tada je Resulullah s.a.v.s., proučio bismillu, kada je to čuo mladić koji ih je poslužio, upitao je: „Ko ste vi?“ Tada je njega Resulullah upitao: „Ko si ti mladiću?“ Odgovorio je: „Ja sam iz Iraka“, kaže njemu Resulullah s.a.v.s.: „Ti si odakle je i moj brat Junus“, potom ga je mladić upitao: „Kako misliš moj brat Junus?“ Tada mu reče: „Ja sam Muhammed, Božiji Poslanik, Junus je bio Božiji Poslanik.“ U tom trenutku i ruke i noge ljubi taj dječak Resulullahu s.a.v.s..
U najtežim situacijama onda dolazi Isra i Miradž, kada insan da svoj maksimum, onda Allah dadne da se duhovno uzdigne. Kada je čovjek na visini, kada mu Allah dadne da duša ide prema gore, sve mu dunjaluk biva manji, a što se on više priljepljuje za zemlju, svaka mu zgrada izgleda kao nešto što je ogromno.


Treća i posljednja stvar vezana za Isra i Miradž. Donosite salavate na Resulullaha s.a.v.s., ali kada vam se spomene bilo ko od Poslanika, donesete i na njih salavate. Posebno to radite prema Musau a.s.. Zapamtite da je on, iako je znao da će najbrojniji narod na Sudnjem danu biti ummet Muhammeda, ne njegov ummet, on je ipak kada je se Resulullah s.a.v.s., vraćao od Gospodara sa naredbom od pedeset namaza rekao: „Vrati se Muhammede i zamoli Allaha da ti olakša.“ Pazite velikana! Zato je Resulullah s.a.v.s., učio dovu: „Olakšaj svakome ko olakša mome ummetu, otežaj svakome ko oteža mom ummetu.“ Muhammed s.a.v.s., se vraćao sve dok nije bilo pet namaza dnevno, tada mu Gospodar reče: „Kod Mene se odredba ne mijenja, pet je namaza, vrijede ko pedeset.“


Molim Allaha dž.š., da Njemu robovi budemo. Molim Allaha dž.š., da ulažemo trud i napor kako bi naše duše osjetile slast koju može osjetiti samo onaj ko čini dobro da bi Gospodar sa njim zadovoljan bio. Čuvajmo namaze! Kaže Gospodar: „Naređuj porodici svojoj da obavljaju namaz…“
Zato se u Kur'anu stalno spominje „Obavljajte namaz.“ Uspostavite namaz, u svojoj kući, gdje god insan bio. Molim Allaha dž.š., da nas u tome pomogne.

DRUGA HUTBA Kome ostavljamo imetak u amanet?


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim asahabima. Molimo Allaha dž.š., da imetak koji je u našim rukama bude halal. Molim Allaha dž.š., da nas počasti svakim dobrom i da nas zaštiti od svakoga zla. Kaže Gospodar u Kur'an-i-Kerimu: „Nemojte maloumnima davati svoj imetak…“


Vi kojima je Allah otvorio pa imate imetak, molim vas nemojte ih davati svojoj djeci, pa da oni nedo Bog sa vašim imetkom nekoga u crno zaviju. Nemojte kupovati svojoj djeci bijesna auta, pa da se bahato ponašaju na ulicama ili nedo Bog, ubiju čovjeku. Znaj da nije samo on odgovoran, nego si i ti, jer si srušio naredbu Gospodara. Čovjek može imati trideset i pet godina, a da je malouman, može imati devedeset godina, a da je malouman, a može biti dječak sa sedamnaest godina koji je dobro odgojen da mu možeš povjeriti.


Odgajajmo djecu pa im onda pružimo. Zapamtite, nije kriv samo onaj koji napravi, nego i onaj koji mu je dao, jer ulemma kaže: „Pomoći nekoga da učini dobro je dobro djelo, a pomoći nekoga da učini loše djelo je loše djelo.“ Onako kako nas je Resulullah s.a.v.s., naučio, naučimo svoju djecu da sami sebi zarade, pa će onda znati cijeniti i drugačije se odnositi prema tome. Molim Allaha dž.š., da nas sačuva od toga. Molim Allaha dž.š., da svoje imetke dajemo samo nakon što svoju djecu dobro odgojimo.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru, molimo Te za svako dobro koje je kod Tebe tražio Tvoj miljenik Muhammed s.a.v.s.. Gospodaru, zaštiti nas od svakoga zla od kojeg je utjehu kod Tebe tražio Tvoj miljenik Muhammed s.a.v.s..
Gospodaru, čuvaj nas dok hodimo po zemlji, čuvaj nas kada nas spuste u zemlju i čuvaj nas na dan kada ćeš nas Ti proživjeti. Molimo Te Gospodaru, da namaze svoje čuvamo. Molimo Te Gospodaru, pokrij naše sramote na oba svijeta. Gospodaru, sačuvaj nas i porodice naše. Gospodaru, sačuvaj nas od toga da mi maloumnima imetke dajemo.
Počasti nas da odgojimo svoju djecu. Gospodaru, počasti nas da učimo svoju djecu vrijednosti zarađivanja. Gospodaru, molimo Te da se svakim svojim namazom uzdižemo kod Tebe. Gospodaru, počasti nas da imamo duhovnu širinu. Gospodaru, počasti nas da nemamo zlobe i zavisti.

IZABRANI CITATI


Čuvajmo namaze! Kaže Gospodar: „Naređuj porodici svojoj da obavljaju namaz…“

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter