Iskoristimo blagodati Ramazana!

Hutba – Bakijska džamija, 04.07.2014.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga da nas počasti da te blagodati Njegove spoznajemo kroz njihovo trajanje, i da nas zaštiti od dana kada ćemo neku od blagodati spoznati, samo zato što smo je izgubili. Svjedočim da nema drugoga Boga osim Jednoga Jedinoga, i svjedočim da je Muhammed posljednji od Njegovih Poslanika. Molim Gospodara da ovo u svojim životima živimo, da sa ovog dunjaluka odemo, i da budemo svi zajedno proživljeni u skupini koja je ovo svjedočila.


Draga braćo, evo već je sedmi dan kako živimo mjesec Ramazan. Šejtan prepada dugim danima, prepada različitim stvarima koje će navoditi kao razlog što ne možemo postit. Ali Uzvišeni Allah dž.š., nama evo ovdje u Bosni, tako posloži neke stvari, i što mi jedan čestiti džematlija odavde reče, trebaš biti slijep, pa ne vidjeti kako Allah pazi robove svoje. Dao nam da prva dva dana mubarek Ramazana budu subota i nedjelja, kada većina ljudi ne radi, pa da se insan pripremi. Pa prvi dan iza toga, ponedjeljak, takva kiša sastavi, kao da se nebo otvorilo. Pa zaista, treba biti slijep i ne vidjeti sve ove blagodati.


Mjesec Ramazan, draga braćo, prilika nam je da se Gospodaru približavamo sa onim stvarima koje On od nas traži. Imate danas ljude koji više ne hizmete i ne služe čak ni svojim prohtjevima, nego uzmu hajvana, pa ga vodaju u pet ujutro. Do te mjere to morbidno može postati, da u proljeće kada treba da osjetiš miris lijepih ruža i cvijeća, umjesto toga, ti osjetiš izmet pseći na svakom koraku, do te mjere to može biti izopačeno.


Draga braćo, suština mjeseca Ramazana jeste da osjetimo, da osjetimo da smo mi ti, koje je Allah počastio. Mi moramo kontrolisati sebe i svoje prohtjeve, a onaj ko ne može kontrolisat svoje prohtjeve za hranu i pića, neće ni prema drugim stvarima kontrolisat prohtjeve, neće moći prema suprotnom spolu kontrolisat svoje prohtjeve, neće prema novcu moći kontrolisat svoje prohtjeve. Mjesec Ramazan je takva za nas škola, kada nam Gospodar kaže: „Da biste Mene bili svjesni…“. Kao da nam kaže uđi u tu školu, uđi u školu Ramazana, mjeseca u kome je Kur'an spušten. Uđi u mubarek vrijeme koje se zove Ramazan i preispitaj sebe kakav si prema Kur'anu, izvagaj sebe mjerilima koja ne mogu pogriješit, stani na vagu koja će ti dati tačno koliko imaš težine kod Gospodara. Kaže Resulullah s.a.v.s.: „Doći će na Sudnjem danu ogroman čovjek, samo je Allah znao šta je sve imao, kod Allaha neće biti težak ni koliko krilo od mušice.“


Mjesec Ramazan je prilika da vidiš koliko si težak, koliko imaš dobrih djela, šta bi volio da još vidiš od dobrih djela u svom životu, a sve u cilju da Allaha budemo i ti i ja svjesni. Još jedan detalj koji je dar Allaha dž.š. Kaže se da je Musa a.s. obaviješten kakve ćemo mi nagrade imati, pa mu je Gospodar rekao: „Ko od njih učini dobro djelo, dobit će deset, ko od njih bude htio učinit dobro djelo, a ne mogne, upisat ću mu dobro djelo.“ Čak i za namjeru, ako bude učinio loše djelo, pa odustane, dobit će nagradu zato što je odustao, zato što je rekao neću to, to je dobro djelo. Ako učini loše djelo, kaže: „Upisat će mu se samo jedan grijeh.“ Upitao je Musa a.s.: „Je li to mom narodu, mom ummetu?“ Kaže Gospodar: „To je Muhammedovom ummetu.“ Prenosi se da je tada Musa a.s. rekao: „Gospodaru, učini i mene od ummeta Muhammedu s.a.v.s..“


Međutim, tu dolazimo do druge dimenzije draga braćo, znači ne da od deset do sedam stotina koliko se u hadisu prenosi, nego svako dobro djelo. Današnji post izlazi iz tog okvira, nadilazi taj okvir. Kaže Resulullah s.a.v.s. : „Uzvišeni Allah kaže: „Svako djelo tvoje, Allah ti ga neće osporit.“ Znači svako djelo će biti nagrađeno, od deset do sedam stotina puta , osim posta, „Post je moj.“ Kada Allah kaže da je nešto Njegovo, On kaže: „To je moje.“ Od tebe i mene brate, Allah uzima samo ono što je najbolje. Resulullah nas uči šta gubi neko ko jedan dan bude namjerno mrsio, odnosno prekinuo post, bez bolesti, bez putovanja, bez opravdanja. Kaže Resulullah s.a.v.s.: „Kada bi postio svaki dan do kraja svoga života, neće nadoknadit taj jedan dan.“

Večeras kada budete prije iftara učili dove, sjećali se onoga što vam treba u životu, pomislite šta ste iza sebe ostavili. Da smo taj dan, ne do Bog ti i ja, da smo jeli i pili, a nismo imali pravo da to radimo, kada bi do Sudnjeg dana postili, ne bi mogli taj jedan dan nadoknaditi. Molim Gospodara da nas počasti svakim dobrom, da nas zaštiti od svakoga zla, posebno od nas samih.

DRUGA HUTBA Pozivajmo na dobro. ispunimo obavezu!

Hvala dragom Gospodaru, salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabim.

Draga braćo, zaista bih vas zamolio da pokušamo u ovom mjesecu Ramazanu malo promijeniti svoj odnos prema vanjskom svijetu. Puno je naše braće i sestara, koji nažalost možda neće doživljavati Ramazan onako kako je tebe i mene Allah počastio da ga doživimo. I možda je od mnogih nafila koje činimo, preče da nekoga iz svoje porodice za ruku uzmemo i dovedemo ih na teraviju, dovedemo na mir. Jedan od velikana islama, Ibn Kajjim el-Dževzijje je rekao: „Tako mi Allaha, nećeš slijediti Poslanika dokle god ne budeš pozivao onome što je čovjek pozivao.“ Mi danas imamo obavezu da pozivamo dobro, to je naša obaveza.


Draga braćo, molim vas zaposlite svoje jezike time. Vjerujte da je nagrada za to poput nagrade za farz, jer dokle god ne ispunimo obavezu prema društvu, svi mi imamo obavezu u ovom društvu. Molim Gospodara da to u ovom mjesecu Ramazanu radimo.

DOVA


Gospodaru naš počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru naš, najvećim Te imenom molimo za džennet i svako djelo koje približava džennetu. Gospodaru, najvećim Te imenom molimo, sačuvaj nas vatre i svakog djela koje vatri približava.
Gospodaru, molimo Te da nas počastiš da doživimo mjesec Ramazan. Gospodaru, molimo te da nas počastiš da ispostimo mjesec Ramazan. Gospodaru, molimo Te da nam pomogneš da njegove dane u postu provedemo. Gospodaru, molimo te da nas pomogneš da njegove noći u ibadetu provedemo.
Gospodaru, najvećim Te imenom molimo, smiluj se nama i roditeljima našim, smiluj se našoj braći i sestrama i sve zajedno nas uputi na pravi put. Gospodaru, molimo Te da nas počastiš bogobojaznošću i uputom. Gospodaru, molimo Te da nas učiniš moralnim i čestitim robovima svojim.
Gospodaru, ni jedno djelo nije malo, ako ga Ti primiš, pa Te molimo da naš post primiš. Gospodaru, mi Tebe trebamo, ti nas ne trebaš. Ti mnogo robova imaš, a mi samo Tebe Gospodaru imamo, pa nam Ti vrata svoja otvori, najvećim te imenom molimo.

IZDVOJENI CITAT:

Mjesec Ramazan je takva za nas škola, kada nam Gospodar kaže: „Da biste Mene bili svjesni…“. Kao da nam kaže uđi u tu školu, uđi u školu Ramazana, mjeseca u kome je Kur'an spušten. Uđi u mubarek vrijeme koje se zove Ramazan i preispitaj sebe kakav si prema Kur'anu, izvagaj sebe mjerilima koja ne mogu pogriješit, stani na vagu koja će ti dati tačno koliko imaš težine kod Gospodara.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter