Iskoristimo blagodati dok traju!

Hutba – Bakijska džamija, 25.07.2014.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga najvećim imenom njegovim da nas počasti da te blagodati spoznajemo kroz njihovo trajanje, i da nas zaštiti od dana kada ćemo neku od blagodati spoznati samo zato što smo je izgubili.

Njemu se zahvaljujemo na prelijepim danima Ramazana kojima nas je počastio. Hvala Njemu što nas je počastio da budemo slobodni da Ramazan postimo, da budemo u bezbjednosti, da dane provodimo u ibadetu, da budemo na teravijama i mukabelama. Njemu hvala što nas je pustio da sjednemo za sofru koja se zove Ramazan, i ako su mnogi možda svoje kašike stavili za tu sofru, ali nisu uspjeli za nju da sjednu. Mnogi su preselili prije nego što je došao mjesec Ramazan.
Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Svjedočim da nema drugoga Boga osim Jednoga Jedinoga, i svjedočim da je Muhammed posljednji od Njegovih Poslanika. On je svoju misiju ispunio, ostavio nas na jasnoj stazi, na stazi gdje su noć i dan jednako jasni. Molim Gospodara da nas počasti da živimo ovo svjedočanstvo u svojim životima, da sa njim napustimo ovaj svijet, da budemo proživljeni u društvu onih koji su to svjedočanstvo nosili.


Draga braćo, evo pred sami kraj mjeseca Ramazana podsjećamo se na sve blagodati koje nam je Gospodar dao. Najprije bili smo slobodni, bili smo hvala Njemu zdravi. Bili smo u prilici da postimo mjesec Ramazan. Gospodar je čak udaljio sve one zle i crne sumnje koje su bile ubacivane u srca onih koji su željeli da poste ovaj mjesec. Oni su govorili, bit će dugi i vreli dani, pa je Gospodar dao da ovaj mjesec bude puno blaži, nego što su nas oni prepadali. Tako šejtan prepada svoje zaštitnike, a Allah štiti one koje On odabere.


Zahvalni smo na svakom danu u kojem nam je Allah, dž.š., otvorio vrata Svoje milosti i počastio nas da ga ispostimo. Zahvalni smo što za razliku od mnogih muslimana i muslimanki spadamo u red onih naroda koji su slobodni da svoj identitet žive. Molim vas da u ovim danima učimo dove, kako za njih, jer su njihova prava ugrožena, tako da učimo dovu i za sebe, da nam Allah dadne mudrosti da se ne igramo sa slobodom koji imamo, da je čuvamo i odgovorno živimo, jer sloboda nije nešto što se u našem svijetu daje, nego je nešto za što se moraš dobro izboriti.


Želim sa vama podijeliti jedan kur’anski ajet i jedan hadis u nadi da će nas Gospodar počastiti da ih živimo u njihovoj punini. Uzvišeni Gospodar kaže:
“Oni koji daju od onoga što im je Allah dao, u isto vrijeme njihova srca trepere, oni su duboko svjesni da će se svome Gospodaru vratiti, i da su dobra djela koja su učinili nešto što je između njih i Gospodara…“


Ovaj kur’anski ajet je u suri koja je zove El-Mu'minun – Vjernici. Moramo se zapitati šta smo to mi dali pa da očekujemo? Sa čijom nafakom smo jeli, i opskrbom, nego li onom koju nam je Allah dao. Musa a.s., je rekao: “Gospodaru, kada ti namaz obavim, svjestan sam da si me Ti počastio namazom, dao mi snagu, dao mi zdravlje, kada dadnem nešto od imetka, svjestan sam da si to Ti u moj život unio, trudio sam se ali Ti si mi otvorio.“ Kaže : “O Musa, kada si svjestan toga da si i ti, i sve što ti imaš, da ste moji darovi, tada ste istinski Allahu zahvalni.“ Plemeniti ashabi su čitav Ramazan provodili u ibadetu, a onda pred kraj Ramazana, upravo ovaj kur’anski ajet bi ih vodio u razmišljanje.


Hvala Allahu postio sam, je li mi kabul? Je li mi primljen? Hvala Allahu dao sam od imetka, ono sto je hakk od imetka, zekata, vitra. Nema posta čistoga bez sadekatu-l-fitra. Post je obješen između Nebesa i Zemlje, i dok ne damo hakk onima kojima moramo dati, On kaže: “Onda bi se pitali da li im je primljen“, i jedan od njih je govorio: ”Da znam da mi je Allah samo dva rekata primio u Ramazanu, samo dva rekata da su mi kabul od svih onih teravija, od svih namaza, od svih nafila, da znam da su mi dva rekata primljena, niko sretniji od mene ne bi bio.“ Jer je Gospodar rekao: “Allah prima samo od onih koji su Njega svjesni.“ Smisao Ramazana je da budemo Allaha svjesni. Izlazeći iz Ramazana mi učimo da Njega budemo svjesni.


Hadis koji bih želio sa vama podijeliti, jeste hadis koji bilježi Buharija u svom Sahihu, da je Resulullah s.a.v.s., rekao: “Znajte da nikoga neće njegova djela uvesti u džennet.” Mi smo dužni da ih uradimo i time ispunjavamo svoju obavezu prema Allahu dž.š., ali kaže Resulullah: “Nikoga neće djela, hoće ući zbog djela, ali neće ga djela uvesti u džennet sama po sebi.” I naš post je toliko velik da za njega Allah kaže: “On je moj i Ja za njega nagrađujem.” Upitali su plemeniti ashabi Resulullaha: “Pa zar i ti Božiji Poslaniče?“ Nema noći u životu hazreti Pejgambera da nije proveo polovinu ili dvije trećine na noćnom namazu. Kaže Poslanik: “Čak ni ja, osim ako me Allah ne počasti svojim darivanjem i svojom obilnošću.”
Draga braćo, nakon dobrih dijela dolaze dvije borbe. Prva borba je da budemo svjesni da je od naših dijela dobro samo ono što je kod Allaha primljeno, da sebe ne zarobimo u svoja dobra djela, jer šejtan će kada ga pusti Gospodar nakon Ramazana pobijesniti. Gledat će da ti pokvari odnose sa bračnim drugom, da ti pokvari odnose sa ahbabima, odnose u rodbini, ono što si u Ramazanu radio.


Prvo što će uraditi, reći će, dobar si ti, čitav Ramazan si ispostio, znaš koliko ih ima da dana nisu ispostili? Umjesto da samom sebi kažeš, Allah je mene Elhamdulillah uputio, Njemu hvala na tome, to je Njegov dar.
Drugi izazov jeste ustrajati. Resulullah je imao nekoliko sijedih dlaka u svojoj kosi. Pitali su ga: “Šta ti je Božiji Poslaniče?” Rekao je: “Osijedila me sura Hud i njene sestre.” U tim surama je i Kur’anski ajet: “Budi ustrajan onako kako ti je Allah naredio…”


Dokaz primljenog Ramazana, draga braćo, jeste da sadržaji Ramazana ostanu prisutni i poslije Ramazana. Dokaz da smo sami sebi bagatelisali Ramazan jeste, ako iza Ramazana mushaf po strani ostavimo, jeste ako beš vakat ne klanjamo dnevne namaze. To je dokaz da je šejtan u svome poslu uspio. Dokaz dobroga djela jeste dobro djelo koje učinimo. Molim Gospodara sa ove dvije borbe da se suočimo, da se ne zarobimo u vlastita djela već da ih smatramo darom od Gospodara nama. On nam je otvorio, on nas je počastio. I drugo, da nas Gospodar počasti iza Ramazana da nastavimo sa svim lijepim sadržajima Ramazana.

DRUGA HUTBA Prenesimo radost bajrama


Hvala dragom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu s.a.v.s., njegovoj časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Gospodaru odričemo se svake snage i moći i znanja i prepuštamo se Tvojoj snazi, moći i znanju. Molimo te Gospodaru da nas zaštitiš. Molimo te Gospodaru da nas počastiš. Molimo te Gospodaru da na dan bajrama mi budemo od robova Tvojih koji su bez ijednog jedinoga grijeha izašli iz mjeseca Ramazana.


Draga braćo, samo jedan savjet i meni i vama pokušajmo ako Bog da u danima bajrama unijeti radost u srca ove djece. Pokušajmo jer je hazreti Pejgamber s.a.v.s. rekao: “Dajite jedni drugima hediju.” Oni naši bajramluci su dio sunneta Resulullaha s.a.v.s. Dajite poklone voljet ćete se. Naša djeca će voljeti vjeru, ako vide da ja najprije kod nas vjera bitna i značajna, i da mi u danima kada je vjera posebna, poput bajrama, da to pokazujemo.


Poseban ibadet u mjesecu Ramazanu i iza Ramazana jeste odnos prema ovoj djeci. Na dan bajrama molim vas, čak i vi koji nemate običaj da se smijete i to je lijepo i Resulullah se nije smijao puni, nego je njegov smijeh bio osmijeh. U danima bajrama i smijeh je ibadet. Kao što kažu: “Nemoj da pokazuješ svoje zube ljudima, nego im pokaži osmjeh.” Nastojmo da u danima bajrama prenesemo radost pogotovo na ta mala stvorenja. I kada im to budemo davali, dvije stvari, vežite ih za one koji su vama u životu valjali, odvedi ih na mezar onih ljudi koji su u vas islam ugradili, na mezar naših deda, na mezar naših nena, na mezar naših šehida, na mezar naših gazija, koji su možda iza agresije preselili. I druga stvar kažite im da je samo u Gazi preko stotinu pedeset djece ubijeno u mjesecu Ramazanu. Dječice koje nose imena poput njihovih imena, to su Ahmedi, to su Fatime, to su Hamze, to su Sumejje. Nemaju svi luksuz, neka djeca od starta znaju da ste vi nečije dobro djelo i da ste pokušali da oni budu dobro djelo i neka znaju da pripadaju ummetu Muhammeda s.a.v.s.. Molim Gospodara sa nas u tome pomogne, molim Njega da primi naš post, da među nama niko nesretan ne bude, najvećim te imenom Gospodaru molimo.

DOVA


Gospodaru naš počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš oprosti nam grijehe nemoj nas kazniti. Gospodaru molimo Te da budemo od robova koje si Ti od vatre u Ramazanu oslobodio. Gospodaru molimo te oslobodi nas i roditelje naše od vatre džehenemske. Gospodaru molimo te smiluj se nama i roditeljima našim, smiluj se porodicama našim, i smiluj se potomcima našim.
Najvećim te imenom molimo počasti nas džennetom i svakim djelom koje približava džennetu. Gospodaru sačuvaj nas vatre i svakog djela koje približava vatri. Najvećim te imenom molimo popravi stanje ummeta Muhammeda. Gospodaru najvećim te imenom molimo počasti ummet Muhammeda da se tebi vrati.
Gospodaru molimo te počasti naše ruke, jezike i imetke da rade za dobrobit ummeta Muhammeda. Gospodaru molimo Te da barem u ovom trenutku niko nesretan ne bude. Gospodaru počasti nas srećom i primljenošću kod Tebe Gospodaru. Najvećim te imenom molimo primi nas među iskrene robove svoje. Najvećim te imenom molimo primi naš post.
Gospodaru nijedno djelo nije malo ako ga ti primiš, pa primi ova mala djela robova svojih. Najvećim te imenom molimo smiluj se roditeljima našim, smiluj se onome ko je zalogaj u naša usta stavljao i molim Tebe da Tebi odani budemo. Počasti nas da to isto uradimo sledećim generacijama. Gospodaru nijedno djelo nije veliko ako ga ti odbiješ, pa te molimo da nijedno naše dobro djelo ne odbiješ.

IZDVOJENI CITATI


Dokaz primljenog Ramazana, draga braćo, jeste da sadržaji Ramazana ostanu prisutni i poslije Ramazana. Dokaz da smo sami sebi bagatelisali Ramazan jeste ako iza Ramazana mushaf po strani ostavimo, jeste ako beš vakat ne klanjamo, dnevne namaze. To je dokaz da je šejtan u svome poslu uspio. Dokaz dobroga djela jeste dobro djelo koje učinimo. Molim Gospodara sa ove dvije borbe da se suočimo, da se ne zarobimo u vlastita djela već da ih smatramo darom od Gospodara nama. On nam je otvorio, on nas je počastio.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter