VRATI SE ALLAHU, PRIJE NEGO BUDEŠ VRAĆEN!

Hutba – Bakijska džamija, 10.02.2017.

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu na neizmjernim blagodatima. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molimo Te, Gospodaru, najvećim imenom Tvojim počasti nas džennetom i svakim djelom koje džennetu približava. Sačuvaj nas vatre i svakoga djela koje vatri približava. Počasti nas da, kada pred Tebe stanemo, da se ni jednoga svoga djela ne postidimo.

Draga braćo, kao što znate još uvijek govorimo o onoj temi koju vi smatrate suštinski bitnom za naše živote, a to je pitanje našeg identiteta. Govorili smo koliko je značajno da čovjek gradi svoj identitet. Kada dolazimo na džumu namaz, sjetite se hadisa Resulullaha s.a.v.s.: „Meleki stavljaju svoje noge i svoja krila pod noge onoga ko traži znanje.“ Sastavni dio izgradnje identiteta jednoga muslimana je dolazak na džumu. To je obavezni ibadetski čin i edukacijski čin.

Nastavljamo govoriti o temi identiteta. Govorili smo koliko je bitno da ga gradimo. Govorili smo kako je to bitno da ne bude kuća koju smo naslijedili, nego kuća koju smo izgradili. Jer kuću koju dobiješ često je prodaš ispod njene cijene. Zadnja hutba je bila o kredibilitetu, kome dajemo svoje uši i svoje oči?

Današnja hutba je vezana za ono što je suština u identitetu, a to je Kur'anski ajet gdje Gospodar kaže:

„Allah je dao emanet nebesima, Zemlji i planinama, pa su nebesa, Zemlja i planine odbile i prepali su se tog emaneta…“

Slobodna volja je suština u izboru identiteta. Jer ti možeš čovjeka zatvoriti da ne jede i ne pije, ali se ne zove postač. U izgradnji identiteta slobodnu volju Allah tako čuva i zato smo prošli put kazali: pripazi se kome daješ da kod tebe ima kredibilitet, zašto? Jer će te on možda uvesti u neke stvari koje za nekoliko godina ni on ne zna na šta će izaći.

Mi sada imamo države koje doslovno uvoze milione ljudi, jer su se prije predeset godina odlučili da brak nije in, nema rađanja. Oni sada nas mogu bez problema uvesti da im budemo sluge, jer su oni napravili pogrešno skretanje i sada im fali ljudi.

Sloboda se naslanja na kredibilitet. Sloboda je da izabereš koga ćeš slušati, o čijim ćeš riječima razmišljati. Hoćeš li razmišljati o riječima hazreti Omera kada je rekao na samome preseljenju: „Da me Bogdom mati moja nije rodila.“ Strah ga što mora pred Allahom polagat račun. Ili ćeš biti kao onaj koji ne zna za što živi.

Prije ovog ajeta u kojem je Gospodar ponudio emanet nebesima i zemlji, kaže Gospodar:

„Allah je prokleo one koji Njega negiraju i pripremio je za njih džehennem. Kada im se budu lica prevrtali u vatri, govorit će: „Da smo Bogdom poslušali Allaha i Poslanika…“

To je pitanje kredibiliteta. Ko je kod mene kredibilitet imao? Moj babo može bit ovakav ili onakav, moj babo ima kod mene kredibilitet jer mi je otac. Sve dok mi naređuje ono što nije u suprotnosti sa vjerom, ja ću ga poslušati. Završava se ajet:

„Kažu: „Mi smo se pokoravali svojim prvacima i glavešinama, pa su nas oni doveli u zabludu…“

Prvake biraš, oni su neformalni autoritet, a glavešine su oni koje možeš na izborima izabrati. U ovoj odgovrnosti i slobodi uvijek nek nas vodi da slušamo i da ostavljamo ovaj mozak koji nam je Allah dao, ovo srce koje nam je Allah dao, Objavu Božiju i Sunnet Poslanika zato što nam je neko rekao. Imamo slobodu da napravimo pravi izbor.

Završit ću sa ajetom u kojem Gospodar kaže:

„Svi ćete pred Allaha pojedinačno izaći…“

Molim vas draga braćo razmišljajmo o činjenici da imamo slobodu. Onaj ko se pokorava Allahu i Poslaniku, on je svoje srce usmjerio, a onaj ko se pokorava svojim prvacima i glavešinama, oni će ih sigurno u zabludu dovesti. Ko su naši prvaci danas? Malo po malo i naiđem na primjer kada čovjek musliman između demobilisanog borca armije, šehidskog djeteta i drugog koji je cirkusant, izabere cirkusanta, tako mi Allaha draže mi je da nisam na zemlji nego što sam na zemlji. Jer ko zna šta će Allah dati da mene i moju porodicu stigne. Ti i ja smo donijeli odluku, prestanimo kriviti druge za svoje odluke i shvatimo da je suština identiteta da imaš slobodu da ga izabereš.

Ni zbog čijeg hatara ne smiješ srušit hatar šehida i srušiti insana koji je četri godine prašio svoje noge na Allahovom putu, a u hadisu Resulullah, s.a.v.s., kaže: „Neće dotaći vatra ono oko koje je bdjelo na Allahovom putu.“ Zamisli on dovu prouči protiv tebe? Ne d'o Bog bude budala. Ovdje u Bosni je se desilo, jednu ženu su protjerali iz sela, pa je otišla u drugo selo i nisu je prihvatili, rekla je: „Da Bog da i vas četnici poklali“, i poklali su ih, jer je neznalica žena bila, dova se mazluma ne odbija. Odgovornost je to što se temelji na slobodi. Molim Allaha, dž.š., da nas čuva od loših odluka i od toga da slobodu zloupotrijebimo.

DRUGA HUTBA

Hvala dragom Allahu. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima.

Draga braćo, želim sa vama da podijelim jedan detalj koje je mene dotakao, posebno oni od vas koji imaju dječicu i oni koji planiraju imati svoje porodice. Nedavno sam čuo jedno istraživanje da sedamdeset posto vremena u svom životu kojeg ćeš provesti sa svojim djetetom, provest ćeš do desete godine njegovog života. Mene je to lično dobro zabrinulo, jer moja djeca već izlaze iz tog okvira. Podsjećam sebe i vas da je Resulullah, s.a.v.s., rekao:

„Svi ste vi pastiri i svi ste vi odgovorni za svoje stado.“

Uložite vrijeme sa vama dragim osobama! Molim Allaha da nas pomogne da u tim godinama damo ono što im je potrebno da budu čestiti, hrabri i odvažni ljudi.

DOVA

Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru, nemoj nas kazniti zbog onoga što maloumnici među nama rade. Molimo Te, Gospodaru, nemoj nas kazniti zbog grijeha naših. Molimo Te, Gospodaru, pokrij naše sramote i grijehe. Počasti nas da budemo slobodni robovi Tvoji. Molimo Te, Gospodaru, da se samo pred Tobom poginjemo. Molimo Te, Gospodaru, počasti nas svakim dobro i zaštiti nas od svakog zla.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter