Definicija posta

KRATKI PRIKAZ PROPISA POSTA[1]
Priredio: doc. dr. hfz. Kenan Musić
Ramazan 2021./1442. h.g.

الصيام / الصوم

S obzirom da je post tjelesni ibadet poput namaza i spominje se nakon njega, najprije da ga definišemo jezički i terminološki. U arapskom jeziku pojam ”savm” ili ”sijam” označava sustezanje od govora ili djelovanja. U arapskom jeziku se kaže: صَامَ عَنِ الْكَلَام ; kada se neko sustegne od govora.

Uzvišeni Gospodar za Merjem, Allah sa njom zadovoljan, kada je došla svome narodu sa Isaom, svojim sinom spominje da je rekla:

إِنِّي نَذَرْتُ لِلرَّحْمَٰنِ صَوْمًا فَلَنْ أُكَلِّمَ الْيَوْمَ إِنسِيًّا.

Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću postiti i danas neću govoriti sa ljudima.[2]

Kada je rekla da se zavjetovala na ”savm” pod tim je mislila na zavjet šutnje.

U islamskom pravu, šerijatu, post se definira kao suzdržavanje u toku cijelog dana, od zore do zalaska sunca, od unošenja bilo čega namjerno ili greškom, bez obzira da li unio u stomak ili u ono što ima isti pravni tretman kao stomak, da li se to jestivo ili ne, uz suzdržavanje cijelog dana od zadovoljavanja strasti, sa nijjetom, namjerom, da se čini ibadet, kako bi se razlučio ibadet od adeta, čin robovanja Allahu od onoga što čovjek uobičajeno radi.


[1] Kratki prikaz urađen prema materijalu prof. dr. šejha Ibrahima Selkinija, Allah mu se smilovao i Džennetom ga počastio, uz modifikacije i prilagođavanja. Istaknuti muslimanski pravnik fekih i dugogodišnji profesor na Šerijatskom fakultetu Univerziteta u Damasku, Šerijatskom fakultetu u Mekki i Fakultetu za islamske i arapske studije u Dubajiu. Preselio je na ahiret 2011. godine. Zamolio bih čitatelje i one koji se okoriste prikazom da ga se sjete u dovama i učenjem Fatihe.

[2] Merjem, 26.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter