Čuvanje emaneta koji nam je povjeren

Hutbe – Bakijska džamija, 31.11.2014.

Zahvala pripada Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga, najvećim imenom Njegovim, da nas počasti džennetom, i svakim djelom koje džennetu približava. Molimo Ga da nas sačuva vatre, i svakog djela koje vatri približava. Svjedočimo da nema drugoga Boga osim Jednoga Jedinoga i svjedočim da je Muhammed pečat svih Poslanika. Gospodaru naš, Ti si istina, Tvoja riječ Kur'an je istina, Tvoj Poslanik je istina, džennet je istina, vatra je istina. Molimo Te Gospodaru da nas počastiš da živimo ove istine, da budemo proživljeni u društvu onih koji su ovo svjedočili. Molimo Te Gospodaru da nas milošću Svojom uvedeš među iskrene robove Tvoje.


Draga braćo, u prethodnoj hutbi smo započeli govor o onome što se naziva emanet vlasti. Emanet povjerenja koje Gospodar daje ljudima, preko ljudi, da vode računa o njima, da vode brigu o njihovim interesima. Jedan od ashaba Resulullaha s.a.v.s., po imenu Ebu Zerr r.a., uvidio je da su svi drugi ashabi, koji su njemu ravni u smislu ljubavi Resulullaha prema njima, dobili povjerenje, emanet, neki dio interesa ummeta kojim se oni trebaju bavit.


Tražio je Ebu Zerr od Resulullaha, s.a.v.s., da i njemu nešto povjeri, da ga učini namjesnikom. Tada je Resulullah s.a.v.s., kazao: „O Ebu Zerre, ti si slab čovjek. Tebi volim ono što volim i sebi.“ On nije bio imanski slab čovjek, nego njegove osobine nisu odgovarale onome što vlast traži. Onda je Resulullah s.a.v.s., pojasnio šta je emanet vlasti. Kaže: „Imati vlast nad jednim Božijim robom odmah sa sobom donosi žaljenje. Žao ti je što si imao taj emanet, a ne znaš da li si ga ispunio.“ Kada ti je povjereno bilo šta od interesa ummeta da vodiš, ili da se bilo čime baviš, moraš znati da je to prvo emanet. Kajanje je drugo, jer ne znaš kako si ispunio. I treće, osjetit ćeš tugu na Kijametskom danu jer ne znaš kako ćeš proći ispit za ono što nam je bilo povjereno. Završava se hadis Resulullaha s.a.v.s., sa onim što je suština, „Osim onoga ko uzme emanet, a pripada mu u svakom smislu, i ispuni ono što se od njega traži.“


Kaže Gospodar u Kur'ani Kerimu: „Allah vam naređuje da emanete dajete onima koji su sposobni…“ Taj Kur'anski ajet nas ne smije ostaviti ravnodušnim, jer kada nam Allah nešto naređuje, onda je to obaveza, ono što mi nazivamo farz. Ako je vlast emanet, Gospodar naređuje da se taj emanet da onome ko je čestiti i sposoban da nosi taj emanet.
Vi znate da postoje farz ajn, i farz kifae. Farz ajn je ona obaveza koju mi svi pojedinačno imamo kao što je namaz, post, zekat. A kada nekoga upitamo za primjer farz kifae, većina bi rekla dženaza. Pa zar nije prije dženaze farz kifae obići bolesnog? Zašto smo u mnogim stvarima razumijevanje vjere sveli na dženazu?
Želio bih da podijelim jedan hadis sa vama, koji govori o tome kakvi bi mi trebali biti. Kaže Resulullah s.a.v.s.: „Nema vjerovanja onaj ko ne čuva emanet, niti ima vjere onaj ko vara ljude.“ Molim Gospodara da čuvamo svoje emanete. Molimo Ga da nas počasti da razumijemo ove stvari. Da nas počasti da budemo od iskrenih robova Njegovih.

DRUGA HUTBA Islam je vjera u Jednoga Boga


Hvala dragom Allahu dž.š.. Salavat i selam Njegovom miljeniku Muhammedu, časnoj i plemenitoj porodici, vrlim ashabima. Molimo Te Gospodaru da naše grijehe pobrišeš, da naše porodice u svakom dobru sastaviš, da ummet Islama pomiriš i da nas počastiš da budemo Tebi odani.


Resulullah je zatekao jevreje kako poste deseti dan Muharrema i upitao ih: „Zbog čega to činite?“ Oni su odgovorili: „To je veliki dan za nas, to je dan kada je Allah spasio Musaa i uništio faraona.“ Tada je Božiji Poslanik njima kazao: „Zaista je nama Musa a.s., preči nego vama.“ Jer mi smo na onome na čemu je Musa a.s., na čemu je Isa a.s.. Tada je Resulullah s.a.v.s., naredio ashabima da poste taj dan sa jednim danom ispred ili jedim danom iza. Bilo bi lijepo da te dane Muharrema provedemo u postu. Često se kaže da je monoteizam vjera u jednoga Boga, ne, monoteizam je vjera u jedno Božanstvo. Musliman nosi vjeru u jednoga Boga koji je sve Kadar, Gospodara koji nije rodio i nije rođen. Čovjek može vjerovati u dunjaluk da bude monoteista, jer je njemu dunjaluk svetinja. Molim Gospodara da čuvamo tevhid. „Najbolje što sam rekao ja i Vjerovjesnici prije mene jeste La Ilahe Illelah“, nema Boga osim Jednoga Jedinoga. Molim Gospodara da živimo ovaj hadis i da sa njim preselimo.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru, molimo Te, da nam dunjaluk ne bude najveća briga. Počasti naš imetak da halal bude. Počasti naše ruke da rade samo ono što je halal. Počasti naše jezike da govore samo ono što je dobro. Najvećim Te imenom molimo, počasti nas džennetom i svakim djelom koje džennetu približava. Sačuvaj nas Gospodaru vatre, i svakog djela koji vatri približava. Neka među nama, našim porodicama, našoj braći i sestrama niko nesretan ne bude. Najvećim Te imenom molimo, počasti nas srcima koja su Tebi zahvalna. Počasti nas proživljenjem u društvu Tvoga miljenika Muhammeda s.a.v.s.. Počasti nas da čuvamo emanete kako, bi sačuvali svoj iman. Počasti nas da čuvamo svoja obećanja, kako bi čuvali svoj Islam.

IZABRANI CITATI


Kada ti je povjereno bilo šta od interesa ummeta da vodiš, ili da se bilo čime baviš, moraš znati da je to prvo emanet. Kajanje je drugo, jer ne znaš kako si ispunio. I treće, osjetit ćeš tugu na Kijametskom danu jer ne znaš kako ćeš proći ispit za ono što nam je bilo povjereno

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter