Kada nam srca gruba postanu

Hutba – Bakijska džamija, 11.04.2014.

Zahvala Uzvišenom Gospodaru na Njegovim neizmjernim blagodatima. Molimo Ga svi zajedno, draga braćo, da nam te blagodati čuva tako što će nas počastiti da na njima budemo zahvalni. Gospodaru naš, Ti si istina, Tvoj Poslanik je istina, Tvoja Objava je istina, Tvoja nagrada – džennet je istina, Tvoja kazna – vatra je istina.
Gospodaru, počasti nas da živimo istinu u svome život, i da na njoj preselimo. Svjedočim da nema drugog Boga osim Jednoga Jedinoga i svjedočim da je Muhammed posljednji Božiji Poslanik. Zamolimo svi zajedno dragog Gospodara da ovo svjedočanstvo živimo u svojim životima i da sa njim sa ovoga svijeta odemo.

Draga braćo, govorit ćemo o onim detaljima u životu čovjeka koji su toliko značajni i toliko bitni da mogu ometati naš put približavanju Gospodaru. Jedino vjernik može biti sretan na ovome svijetu i spašen na budućem. Zbog toga je ulema kazala: „Zaista na dunjaluku ima džennet, imaju džennetske bašče, ako ne uđeš u te džennetske bašče, nećeš ući u džennet na budućem svijetu.“


Ta džennetska bašča, taj džennetski perivoj, jeste spoznaja Gospodara. Spoznaja da je On Jedan. Spoznaja da nas je On stvorio i nije nas bez Svoje pažnje ostavio, Poslanike nam je slao, Knjige nam je objavljivao, čestite ljude u svakom vremenu je davao. Jedan od razloga zašto se možemo na tom putu zaustaviti jeste upravo to što srce čovjeka zna otvrdnut, srce zna surovo ostat, iz njega izađu emocije, i ona najznačajnija emocija je ljubav prema Onome koji je tebi i meni sve dao. To se dešava kroz procese. Dešava se kroz ono što se na ljudima ne može tako lahko primjetiti, dešava se u njima, ali se posljedice vide u društvu, posljedice se vide u porodicama.


Opasno je kada spoznamo Gospodara, a ne dadnemo Mu pravo koje Mu pripada. Opasno je kada kažemo da svjedočimo Muhammedu poslanstvo, a ne slijedimo njegov stil življenja. Opasno je i uzrokuje surovost srca, i grubost srca kada učimo Kur'an iz dana u dan, a radimo upravo suprotno onome što je Gospodar objavio. Srce također grubo postati može, ako prije jela bismilu ne proučimo, nakon jela ne kažemo Elhamdulillah, ne priznamo da nam je Gospodar to dao i ne zahvalimo se Njemu na tim blagodatima.


Draga braćo, ako nemamo pravilan odnos prema šejtanu, koji nas plaši siromaštvom i naređuje nam razvrat, i ako u tom odnosu nismo se postavili kako treba, naše srce može lahko postati grubo. Čujemo svaki dan da je na hiljade ljudi umrlo od gladi i ovdje u Bosni, ali šejtan plaši siromaštvom, da bi podstakao mlade generacije na razvrat, i pitanje je u čiju će se stranku učlaniti, u onu koja te plaši siromaštvom i naređuje ti razvrat, ili u Allahovu, koji ti kaže: „Radi, i Ja ću te opskrbiti…“

Kreni moralu, kreni stazama moralnim, uživaj u ljepoti da si nekom insanu bitan i da je taj tebi insan bitan, i da vam se rode oni koji su i tebi i njoj bitni, i vi ste njima bitni. Srce može ogrubiti kada kažemo da vjerujemo u džennet, ali ne radimo za džennet, onda nam džennet bude najjeftinija roba koju mislimo da možemo za par maraka kupiti, a znamo kada kvadrat nekretnine kupujemo, znamo koliko košta na ovom prolaznome svijetu. Hoćemo u vječnosti, u uživanju da budemo, a da damo višak.


Zašto srce može ogrubiti? Može kad kažemo da je vatra istina i da svjedočimo da je Gospodar dao vatru kao kaznu za ona srca koja su ohola bila, za ona srca koja nisu Njega priznat htjela. Smatram da sa jedne strane to ne zaslužujete, u smislu da ste iznad toga, ne zaslužujete da vas se prepada džehennem.


Gospodar kaže: „Svaki put stanovnicima džehennema kada im izgori koža, Allah im zamjeni tu kožu drugom kožom kako bi oni okusili patnju…“ To je mudžiza. Tek se u medicini saznalo da su nervi, preko kojih čovjek osjeća bol, u koži. Kada jednom izgori koža nema više patnje. U predajama se kaže: „Hiljadu je godina Allah naredio da gori vatra džehennema, pa se toliko razbuktala dok nije ocrvenilo i oslijepilo svakoga, pa još hiljadu godina gorila i bila je bijela, da bi na kraju bila crna.“ Ovim neka se prepadnu oni koji svoja srca Allahu dž.š., ne dovode.


Ova grubost srca može se nama uvući draga braćo. Teže bi bilo da te babo pred sebe postavi i da te kori zbog nekog tvog postupka, nego da te istjera iz kuće. On koji mi je sve dao, koji mi je sve darivao, i koji me očekuje kao najbolji gost, kao najbolji prijatelj i domaćin, ja sam se prema Njemu ponašao kako ne treba. Za istinskoga vjernika, draga braćo, teži je taj osjećaj da je on svojim postupkom kod Allaha sebe ugrozio, svoju vezu svojim postupkom sa Allahom prekinuo, to je za njega gore od džehennema.


Džehennemom se plaše oni koji su poput životinja, trebaš ga udarit da se ispravi. Vjernika uplaši samo vatrom da ide od Allaha, uplaši ga da neće vidjet Allaha, uplaši ga da neće uživati u društvu Resulullaha, njemu je dovoljno. Njemu je to teže nego vatra džehennemska, jer zatvara vrata sebi počasti ikrama, koji nadilazi svaku počast i svaki ikram. Stoga imajmo na umu da ova vatra za koju kažemo da je istina, dešava se i na ovome svijetu. Vatra iskušenja je ona koja pokazuje kakvi smo, a vatra grijeha može ugroziti naša dobra djela kojima se Allahu približavamo.

Moliti Gospodara svakim djelom, i to je jedna od najčešćih dova, „Gospodaru, počasti me džennetom i svakim djelom koje približava džennetu, i Gospodaru sačuvaj me vatre i svakoga djela koje približava vatri.“ Molim Gospodara da nas time počasti.

DRUGA HUTBA Sačuvajmo Tevhid u našim srcima


Hvala dragom Gospodaru. Salavat i selam Njegovom Miljeniku. Želio bih jedan hadis sa vama da podijelim. Kaže Božiji Poslanik s.a.v.s.: „Na Sudnjem danu će se dovesti stanovnik vatre i stanovnik dženneta, pa će se kazati jednom od stanovnika vatre, koji je najviše uživao na ovome svijetu, nema tog uživanja u postelji ili sofi, ili u dobrima dunjalučkim stvarima da ga on nije doživio, takav će se dovesti, i samo na trenutak će se staviti u vatru džehennema, pitat će ga Uzvišeni Gospodar: „Jesi li ikada vidio ikakva dobra, ili jesi li ikada vidio ikakva uživanja?“ On će reći: „Tako mi Tvoje veličine nisam, zatim će se dovesti čovjek koji je živio najteži život ovdje, nije imao krova nad glavom, danima je znao gladovat, nema bolesti koja njega zadesila nije, nema iskušenja koja njega zadesila nisu“, kaže Božiji Poslanik: „Onda će ga na jedan trenutak samo uvesti u džennet, i Gospodar će ga pitati: „Jesi li ikada vidio ikakva belaja?“ On će reći: „Gospodaru, tako mi Tvoje veličine zaista nisam vidio.“


Tri su stvari koje džennet garantuju, a od džehennema udaljuju. Tevhid-vjera u Gospodara. „Dva oka vatra džehennema neće nikada dotaći, oko koje je pustilo suzu iz straha od Allaha i oko koje je bdjelo da Božijem putu.“ Imati iskrenu emociju, a zaplakati kada te niko ne vidi. Kažu stanovnici nebesa: „Kada se iz neke kuće klanja noćni namaz, svijetli ta kuća stanovnicima nebesa“, pa meleki kažu: „Ko ono klanja?“ „Taj i taj.“ Pa kad vide da nisi klanjao u toj noći, pitaju: „Što večeras ne svijetli?“ Kažu: „Zato što je on hasta.“ Tada Allah dadne da svi stanovnici nebesa za tebe uče dovu, jer si ti hasta, pa ne možeš da ustaneš da klanjaš noćni namaz. I oko koje je bdjelo na Božijem putu, ovo je emocija, bdjelo na Božijem putu, odgajalo, savjetovalo, usmjeravalo, družilo se, sve ono što je potrebno da jedno društvo bude kako treba.


Molim Gospodara da čuva tevhid u srcima našim. Molim Gospodara da čuva plemenitost emocija u srcima našim. Molim Gospodara da čuva nas, našu domovinu i ummet Islama rukama našim, naporima našim i milošću Svojom kojom ćemo sve to uradit.

DOVA


Gospodaru naš, počasti nas, a nemoj nas poniziti. Gospodaru naš oprosti nam grijehe, a nemoj nas kazniti. Gospodaru, molimo Te oprosti nam da budemo među onim kojima si Ti oprostio. Gospodaru molimo Te, podaj nam zdravlje, da budemo među zdravim robovima tvojim. Gospodaru, počasti posebno naša srca da Tebi zdrava budu. Gospodaru, počasti naša srca da u njima oholosti ne bude.
Gospodaru, počasti naše ruke da preko njih samo halal ide i dolazi. Najvećim Te imenom molimo, opskrbi nas halalom, počasti nas da nam dova bude primljena. Gospodaru, počasti nas da vjerujemo u džennet i džehennem i da se čuvamo džehennema, i da za džennet radimo. Najvećim Te imenom molimo, čuvaj tevhid u našim srcima, Ti si nam ga darovao Gospodaru, Ti nam ga čuvaj.
Čuvaj nam vjeru u Tebe. Neka nam nada u Tebe bude veća od bilo koje nade u vlastita djela koja imamo. Najvećim Te imenom molimo za džennet, i za svako djelo koje približava Džennetu.
Gospodaru smiluj se roditeljima našim, smiluj se braći i sestrama koja su pod zemljom, smiluj se braći i sestrama koji su na zemlji i smiluj se svima nama ummetu Muhammeda s.a.v.s..

IZDVOJENI CITATI


Kreni moralu, kreni stazama moralnim, uživaj u ljepoti da si nekom insanu bitan i da je taj tebi insan bitan, i da vam se rode oni koji su i tebi i njoj bitni, i vi ste njima bitni. Srce može ogrubiti kada kažemo da vjerujemo u džennet, ali ne radimo za džennet, onda nam džennet bude najjeftinija roba koju mislimo da možemo za par maraka kupiti, a znamo kada kvadrat nekretnine kupujemo, znamo koliko košta na ovom prolaznome svijetu. Hoćemo u vječnosti, u uživanju da budemo, a da damo višak. Zašto srce može ogrubiti? Može kažemo da je vatra istina i da svjedočimo da je Gospodar dao vatru kao kaznu za ona srca koja su ohola bila, za ona srca koja nisu Njega priznat htjela.

.

Blog

Posljednje dodano

Pratite nas na

Pretplatite se na naš Newsletter